Artsen waren bij marteling CIA

Medisch personeel is nauw betrokken geweest bij de martelingen van 14 buitenlandse terreurverdachten door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dit stelt het Internationale Rode Kruis in een vertrouwelijk rapport, dat op de site van The New York Review of Books is geplaatst door journalist Mark Danner. Hij publiceerde vorige maand al delen uit het rapport. Daaruit bleek dat de CIA in geheime kampen verhoortechnieken toepaste die neerkomen op martelen. Uit gesprekken met de mannen blijkt dat er artsen of psychologen in de kampen waren. Zij behandelden hen niet alleen na de verhoren, maar controleerden hen ook tijdens de verhoren. Medisch personeel zou aanwijzingen hebben gegeven over staken of voortzetten van de verhoren. Het Rode Kruis stelt dat de artsen internationale medisch-ethische codes schonden. (NRC)

Lees het artikel van Danner: nybooks.com/articles/22614