Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

De slimme meter, nou nee

De slimme energiemeter maakt nogal wat los. Ook lezers die geen weet hebben een actiegroep als wijvertrouwenslimmemetersniet.nl schrikken van wat bijna wet is. Ook nadat Diederik Samsom heeft gereageerd (in de vorige bijdrage én in de reactie-lijn er onder). Velen waarderen het dat het PvdA-Kamerlid de moeite neemt op allerlei bezwaren in te gaan.

De TROS-consumentenrubriek Radar publiceerde zojuist een enquête onder de leden van het TROS Testpanel. Van die 26.437 respondenten wilde 70% geen slimme meter. Vrijwel niemand wist dat er volgens het wetsontwerp, dat dinsdag 7 april in de Eerste Kamer wordt behandeld, gevangenisstraf staat op het weigeren van de nieuwe meter. Velen dachten dat de vraag daarover een 1 april-grap was.

Een van degenen, die niet met naam het web op willen schrijft:

De sluwe energiemeter houdt me al een tijdje bezig. Mijn grootste angst is inbraak op grond van kennis van mijn energiegebruik. Die informatie wordt absoluut ooit gehackt, maar is straks meteen al handmatig intern te raadplegen bij de energiemaatschppijen.

Het moet niet veel gekker worden: een minister en de Tweede Kamer werken aan wetgeving die burgers een onveilig gevoel achter hun voordeur geeft. Burgers moeten conducteurs, ambulancebroeders en politiemannen niet molesteren. Volgens hoofdcommissaris Welten (zojuist in Pauw & Witteman) moeten burgers hen bijstaan om te voorkomen dat we ruimte laten voor anderen ‘hun eigen asociale held te zijn”.

Eens. Maar de overheid moet ons gevoel van integriteit niet onderuit schoffelen door eindeloos ons gedrag te meten en vast te leggen. Te veel Kamerleden en ministers beseffen niet dat zij met al die volg- en registratiesystemen bijna even bedreigend zijn geworden.

Een andere lezer telt ‘met stijgende bloeddruk’ alle overheidsaanslagen op zijn persoonlijke levensfeer op, en vult aan:

Vervolgens wilde ik mijn kortingskaart van de NS verlengen, maar dat kon alleen in combinatie met de OV-chipkaart, waarvoor ook weer allerlei persoonlijke gegevens nodig waren. Nodig om mij als klant beter te kunnen bedienen! Toen ik de NS liet weten hier niet van gediend te zijn, was de reactie een standaardbrief met de mededeling dat ik had aangegeven mijn  abonnement op de kortingskaart niet te willen verlengen.