Radio en Televisie Voorkeur

Documentaire over maffiose handel in tropisch hardhout. Canvas, 20.10-20.40u. Marked softwood logs are stacked at a Carter Holt Harvey Ltd. mill in Kopu, New Zealand May 1, 2004. The biggest lumber maker in Australia and New Zealand hired Deutsche Bank AG to advise on the sale of a third of its forests, or 107,000 hectares of trees, as it focuses on more profitable manufacturing units. Photographer: Brendon O'Hagan/Bloomberg News
Documentaire over maffiose handel in tropisch hardhout. Canvas, 20.10-20.40u. Marked softwood logs are stacked at a Carter Holt Harvey Ltd. mill in Kopu, New Zealand May 1, 2004. The biggest lumber maker in Australia and New Zealand hired Deutsche Bank AG to advise on the sale of a third of its forests, or 107,000 hectares of trees, as it focuses on more profitable manufacturing units. Photographer: Brendon O'Hagan/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

actualiteiten.

Nova. Reportage vanuit Senegal over de succesvolle campagne tegen vrouwenbesnijdenis. Ned. 22.15-22.40u.

Praatprogramma

Rondom 10. Debat over de vraag: Gaat Geert Wilders regeren? Niet meer ondenkbaar nu de PVV maar blijft stijgen in de peilingen. Met Wilders-stemmers, Wilders-critici en Wilders-watchers. Presentatie: Cees Grimbergen. Ned.2, 21.05-22.00u.

documentaire

Timewatch: In Shackleton’s footsteps. Documentaire over een trektocht naar de Zuidpool. Honderd jaar geleden trok een groep mannen o.l.v. ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton naar Antarctica met het doel als eersten de Zuidpool te bereiken. Nakomelingen van de expeditieleden traden in hun voetsporen en maakten dezelfde 1450 kilometer lange tocht door het ijslandschap van Antarctica. BBC2, 21.40-22.40u.

VPRO’s Import: Rwanda, de heuvels spreken. Documentaire van Bernard Bellefroid over de zogenoemde Gacaca-tribunalen, toen overlevenden van de genocide in Rwanda in 1994 oog in oog kwamen te staan met de daders. De daders tonen soms spijt voor de bühne, om vrijlating te krijgen. Vaker vinden ze dat ze het gelijk aan hun kant hadden en laten merken dat ze het zo weer zouden doen. De verhalen laten zien dat Rwanda nog altijd vecht tegen de ideologie van genocide. De documentaire komt meteen na de film Hotel Rwanda. Ned.2, 0.40-1.35u.

informatief

Vranckx: De tropische houtmaffia. Reportage over de illegale houtkap in Cambodja en Laos. Junglepatrouilles trekken op scooters door het tropisch woud om de illegale kappers voor te zijn. Ook in Vietnam wordt gekapt, maar hier bestaat geen wet die de houtkap regelt en er wordt dus ook niet gecontroleerd. Het illegale hout gaat naar plaatselijke fabrieken, die meubels voor de export maken. Canvas, 20.10-20.35u.

Louis Theroux’s weird weekend. Reportageserie waarin de Britse avonturier Louis Theroux verslag doet van zijn ervaringen in de subcultuur. Afl.: Whites. Theroux ontmoet in Zuid-Afrika blanke separatisten, onder wie de extreem-rechtse leider Eugene Terre Blanche. Deze blanken willen de politiek van apartheid terug. Ned.3, 21.05-22.00u.

Muziek

De Mattheüs Masterclass. Vijf populaire zangers en zangeressen in de lichte muziek laten zich in vier weken door de bas Maarten Koningsberger klaarstomen voor een solopartij in een uitvoering van de Mattheüs Passion. In afl. 3 repeteren de vijf voor het eerst samen met koor en orkest. Ned.2, 18.55-19.25u.

Within Temptation. Registratie van het Black Symphony Concert van de Nederlandse rockband Within Temptation samen met het Metropole Orkest, op 13 februari 2008 in Ahoy. Ned.3, 0.00-1.00u.

amusement

De grootste royaltykenner van Nederland. Aan de hand van mooie royaltymomenten presenteren royaltywatcher Jeroen Snel en quizmaster Bert van Leeuwen opnieuw deze spelshow waarin kenners van het koningshuis strijden om de titel ‘beste royaltykenner van Nederland’. Uit drie voorrondes komen zes kandidaten die het in de finale op 25 april gaan opnemen tegen professionele royaltydeskundigen. Vandaag de eerste voorronde. Ned.2, 20.15-21.05u.

De NON. NON staat voor: Nog Onbekende Nederlander. In deze interactieve ‘show’ mogen NON’s zich presenteren, als ze vinden dat ze bekendheid verdienen omdat ze zich op een bepaald gebied onderscheiden. De kijker, die tijdens een presentatie kan inbreken via telefoontjes en sms’jes, beslist of het zover komt. Ned.3, 21.25-22.00u.

Raymann is laat. Latenightshow van stand-up comedian Jörgen Raymann. Zanger/gitarist Tim Akkerman van rockband Di-rect is bij tante Es. In Twee culturen op een kussen test Raymann de stevigheid van de relatie tussen de Iraanse acteur Hossein Mardani en zijn Arubaans-Oostenrijkse vriendin Nathalie. En Kyteman’s Hiphop Orkest treedt op met de nieuwe single She blew like trumpets. Ned.1, 22.25-23.15u.

sport

Studio Sport. Samenvattingen van de sport van vandaag. O.m.: Europees Kampioenschappen turnen in Milaan, Nederlandse competitie rugby, voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen (wielrennen) en korfbal play offs. Ned.3, 22.00-22.30u.

Studio Sport Eredivisie. Samenvatting van de wedstrijden FC Utrecht-FC Groningen, Heracles-sc Heerenveen, AZ-ADO Den Haag en Sparta-PSV. Ned.3, 22.30-23.30u.