Mexico pakt nr. 2 van Juárez-kartel

De Mexicaanse politie heeft gisteren de arrestatie gemeld van een man die zij als de tweede man van het machtige Juárez-kartel beschouwt. Vicente Carrillo Leyva (32) werd woensdag opgepakt terwijl hij aan het hardlopen was in een park in een dure wijk van Mexico-Stad. Met zijn witte trainingspak nog aan werd hij gisteren gepresenteerd aan de pers.

Carrillo is de oudste zoon van Amado Carrillo Fuentes. Deze legendarische drugsbaas richtte het kartel op dat zijn basis heeft in Ciudad Juárez, een grote stad aan de de noordgrens met de VS. Hij verwierf bij leven de bijnaam ‘Señor de los Cielos’ (‘Meester van de Lucht’) omdat hij met een eigen vloot Boeing 727’s partijen drugs naar de VS vloog. Hij overleed in 1997 bij een gezichtsoperatie, die het doel had hem onherkenbaar te maken voor de autoriteiten.

Tegen de uitdrukkelijke wil van zijn vader in – die hem om die reden naar buitenlandse elite-universiteiten stuurde – ging Carrillo jr. toch de drugshandel in. De afgelopen jaren zou zich hebben opgewerkt tot de plaatsvervangend commandant van het Juárez-kartel, dat actief is in zeker 21 deelstaten en belangrijke drugsroutes naar de VS controleert.

Carrillo zou zich schuldig hebben gemaakt aan drugssmokkel en witwaspraktijken. De regering schaarde hem onder haar 24 meest gezochte criminelen en loofde 30 miljoen peso’s (1,6 miljoen euro) uit voor tips die leiden tot zijn arrestatie. Hij had verscheidene valse identiteiten en deed zich voor als bonafide zakenman. Woensdag kon de politie hem, zonder een schot te lossen, oppakken. Ze kwam hem op het spoor via zijn vrouw, die haar naam niet veranderd had. (AP, AFP, Reuters, BBC)