Denemarken roept ook vrouwen op voor militaire dienst

Rotterdam. Deense vrouwen van achttien jaar worden voortaan net als hun mannelijke leeftijdgenoten opgeroepen voor legerdienst. Daarover is in het Deense parlement een ruime meerderheid ontstaan, meldde de krant Jyllands-Posten. In een eerste fase moeten de opgeroepen vrouwen alleen deelnemen aan een reeks geschreven en medische testen en krijgen ze een introductiecursus over de Deense defensie. Hoofddoel is om de vrouwen vertrouwd te maken met de carrièrekansen die het leger biedt en hun de noodzaak van het Deense veiligheidsbeleid uit te leggen. De politieke partijen bekijken op basis van de eerste resultaten ook of de volledige legerdienst verplicht kan worden. Dat zou een Europese primeur zijn. Alleen in Israël en Tsjaad is militaire dienst voor vrouwen verplicht.