Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EenVandaag. Onderzoek toont aan dat de helft van de jongeren geen nieuwe omroepen wil. Jongeren kijken ook anders: 60 procent ziet een uitzending later via internet; 33 procent kijkt naar een digitaal kanaal. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Veel mensen die gebruik hebben gemaakt van de zogenoemde zelfstandigenregeling (met behoud van een uitkering je eigen bedrijfje opzetten), krijgen van het UWV naheffingen van tienduizenden euro’s. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag van de top in Londen van de landen van de G20 en portretten van vier families in Frankrijk, Amerika, Oekraïne en China. Hoe doorstaan zij de economische crisis? Ned.2, 22.15-22.50u.

Praatprogramma

De wereld draait door. Claudia de Breij vertelt over haar interview door de Amerikaanse comédienne Ruby Wax. De band Kraak & Smaak maakt muziek. Martijn Lakemeier, de 15-jarige hoofdrolspeler uit Oorlogswinter blikt samen met zijn ouders terug op zijn leven na deze succesvolle Nederlandse film. Ned.3, 19.30-20.20u.

Nooitgedacht. Rik Torfs, hoogleraar kerkelijk recht, voert een gesprek met Liesbeth List. Liesbeth List (67) werd geboren als Elisabeth (Elly) Driessen in Bandoeng, Indonesië. Als kind werd zij geadopteerd door het gezin List op het eiland Vlieland. In de jaren 60 zou ze furore maken als zangeres, aan de zijde van Ramses Shaffy. List praat openhartig over haar turbulente jeugd, de beroemde mannen in haar leven, drank, drugs en de ups en downs in de showbizz. Canvas, 20.40-21.25u.

Ruby Wax goes Dutch. Serie ontmoetingen van de Amerikaanse comédienne Ruby Wax met BN’ers. Afl. 1. Op stap met Hans Teeuwen. Net 5, 21.30-22.15u.

informatief

Nova College Tour. Discussieprogramma. Vanavond praat de Amerikaanse burgerrechtenstrijder Jesse Jackson met studenten in Arminius, Rotterdam. Hij herkent zijn eigen strijd in de vragen die de studenten stellen. Studenten willen weten hoe ze moeten omgaan met discriminatie, de verrechtsing van de politiek in Europa en hoe groot hun eigen verantwoordelijkheid is om succesvol te worden. De studenten vragen zich ook af waarom het Obama wel gelukt is om president te worden en Jackson niet. Ned.3, 20.25-21.15u.

Alan Wicker: journey of a lifetime. Het tweede deel, California Dreaming, van een vierdelige serie waarin Alan Wicker, journalist en presentator van het langlopende televisieprogramma Wicker’s World terugblikt. Met aandacht voor de introductie op tv van hippies, de eerste keer dat drugsgebruik op de buis is te zien, een gay-church die in al 1967 huwelijken sluit tussen mensen van dezelfde sekse en het laatste interview met Peter Sellers. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Angels in the dust. Verhaal van Marion Cloete, een therapeute die met haar familie afstand doet van haar luxueuze leven in Johannesburg. Ze stichten Boikarabelo: een buitengewoon dorpje met een school dat aan meer dan 550 Zuid-Afrikaanse kinderen onderdak, voedsel en onderwijs biedt. Ned.2, 22.55-0.15u.

Forgotten silver. Documentaire van Peter Jackson (Lord of the Rings) over filmmaker Colin McKenzie. Deze vergeten pionier van de internationale, moderne cinema was zijn tijd ver vooruit en zorgde voor revolutionaire innovaties in de filmtechniek. Hij was de eerste die de close-up gebruikte en het ‘tracking shot’. In 1908 maakt hij al een geluidsfilm en in 1911 een kleurenfilm. Onbegrip, armoede en waanzin zorgden er echter voor dat hij in de vergetelheid geraakte. Jackson trekt er op uit om de set van McKenzies grootse Bijbelepos terug te vinden. Jackson wil ervoor zorgen dat het vergeten genie McKenzie toch nog de eer toekomt die hij verdient. Canvas, 23.25-01.30u.

sport

Voetbal WK kwalificatie: Nederland - Macedonië. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag ( vanaf 20.45u.) en nabeschouwing (22.40u.) van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal 2010. SBS 6, 19.55-22.40u.

Sportschau live. Rechtstreeks verslag van de kwalificatiewedstrijd Wales - Duitsland, gevolgd (om 22.50u.) door samenvattingen van Liechtenstein - Rusland, Engeland - Oekraïne, Nederland - Macedonië, Italië - Ierland, Frankrijk - Litouwen en Turkije - Spanje. ARD, 20.15-23.30u.