Groot, rechts kabinet in Israël

Met de belofte dat hij vredesgesprekken met de Palestijnse Autoriteit wil voortzetten, heeft Benjamin Netanyahu gisteravond zijn kabinet gepresenteerd aan de Knesset, het Israëlische parlement. Premier Netanyahu, leider van de rechtse Likud-partij, leidt een kabinet van dertig ministers en acht onderministers – het grootste kabinet uit de Israëlische geschiedenis.

Naast de extreemrechtse partij Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman en de Arbeidspartij van Ehud Barak wist Netanyahu drie ultra-orthodoxe partijen in zijn coalitie te krijgen. Zijn kabinet steunt daarmee op 66 van de 120 zetels in de Knesset. Dat is een uiterst krappe meerderheid, omdat zeven van de dertien parlementsleden van de Arbeidspartij niet achter de toetreding tot de regering staan. Zij vinden dat Barak niet in één regering kan zitten met Yisrael Beiteinu (Israël Ons Huis).

Netanyahu moest bovendien moeite doen om verschillende vleugels in zijn eigen partij tevreden te stellen. Groot Israël-ideoloog Benny Begin en Silvan Shalom, die juist een minder ideologische partijkoers wil, kregen allebei een kabinetspost.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei gisteren dat Netanyahu, die eerder premier was tussen 1996 en 1999, niet bereid is tot concessies om vrede te sluiten. „Duidelijk is verder dat hij niet wil stoppen met de bouw in nederzettingen in bezet gebied”, aldus Abbas. Hij riep de de internationale gemeenschap op meer druk uit te oefenen op de nieuwe Israëlische regering.

Netanyahu weigerde in zijn toespraak concreet te maken hoe hij vrede met de Palestijnen en de Arabische wereld wil bereiken. Tijdens de campagne zei hij geen soevereine Palestijnse staat te willen. Dat woord werd gisteren vermeden. Hij zei dat de Palestijnen na het sluiten van een „permanente overeenkomst” in staat zullen zijn om „zichzelf te kunnen besturen”. President Peres herinnerde Netanyahu er vanochtend aan dat de wereld het Palestijnse streven naar een eigen staat steunt.

De Israëlische radio meldde dat Netanyahu en Lieberman al in het geheim afspraken hebben gemaakt om de bouw van nieuwe wooneenheden in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever mogelijk te maken. Dit gaat om een groot gebied ten oosten van Jeruzalem, dat nu nog E1 heet. Israël heeft al jaren plannen om daar circa 3.500 huizen neer te zetten, maar staat onder zware Amerikaanse druk om daarvan af te zien. De bouw zou bezet Oost-Jeruzalem vrijwel volledig afsnijden van andere Palestijnse steden.