Een pintje op Marvin Gaye

Komt een zwarte man een Vlaams café binnen. „Are you from Paraguay?” vraagt een van de Belgen aan de bar. „No man”, antwoordt hij, „I don’t even know where Paraguay is. I’m Marvin Gaye from Los Angeles.” De stamgast haalt zijn schouders op, drukt de vreemdeling een Jupilerke in de hand en begint een potje darts met hem.

Dit is niet het begin van een flauwe Belgenmop of een absurdistische roman; het is echt gebeurd. Begin jaren tachtig was soulzanger Marvin Gaye een gevallen idool. Hij leed aan een zware coke- en crackverslaving, de belastingdienst zat hem op de hielen en de jonge Michael Jackson stond klaar om zijn plek als superster over te nemen. Gaye vluchtte naar Londen, waar hij zich omringde met dubieuze figuren. Zijn dagen leken geteld. Maar toen kwam hij in contact met Freddy Cousaert, een bescheiden concertpromotor uit Oostende. Die raadde Gaye aan om eens langs te komen in het West-Vlaamse kustplaatsje. De zeelucht zou hem goed doen.

Gaye vertrouwde Cousaert en volgde zijn advies op. Oostende bleek precies te zijn wat hij nodig had. Hij kon er in relatieve anonimiteit afkicken van zijn drugsverslaving, jogde elke dag door de duinen en sparde tegen Belgische amateurboksers. Op een gegeven moment begon hij weer vrijblijvend muziek te maken. In deze periode ontstond het nummer ‘Sexual Healing’. Het zou hem als muzikant weer helemaal op de kaart zetten en hem ook in Europa eeuwige roem bezorgen. Pas een kleine twee jaar na zijn komst in Oostende ging hij weer terug naar Amerika.

Had hij dat maar niet gedaan, want de verleidingen in het hectische Los Angeles bleken te groot. Hij verviel weer in zijn oude patroon. Bovendien verslechterde de verhouding met zijn vader, dominee Marvin Gaye sr. In een hoogopgelopen ruzie werd hij door hem doodgeschoten, één dag voor zijn vijfenveertigste verjaardag.

Dat is vandaag precies vijfentwintig jaar geleden. Inmiddels is Marvins opvolger Michael Jackson aan lager wal geraakt en de VS uitgevlucht. Hij zou eens een kijkje moeten nemen in Oostende. Daar drinken de Vlamingen vandaag zeker en vast een extra pintje op hun voormalige wereldberoemde stadsgenoot.

Vanavond wordt de documentaire Remembering Marvin Gaye uitgezonden over zijn periode in Oostende. van 0.00-0.55 uur op Canvas en van 21.00-21.56 uur op Cultura

    • Jaap Cohen