Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Taal

SMN wil integratie in naam laten zien

Het lijkt een detail. Maar achter de subtiele naamsverandering gaat een hele migratiegeschiedenis schuil.

Na 22 jaar krijgt het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN) een nieuwe naam: Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Want dat zijn we in de eerste plaats, vindt SMN-voorzitter Farid Azarkan, „Nederlanders – met een Marokkaanse achtergrond. Het Marokkaanse aspect geeft ons iets extra’s. We willen bijdragen aan de Nederlandse maatschappij en behandeld worden als volwaardige burgers. Dat moet tot uitdrukking komen in de naam van de organisatie die ons vertegenwoordigt.”

Anders dan de eerste generatie, die dacht terug te keren naar Marokko, beschouwen jonge Marokkanen Nederland als hun vaderland, zegt Azarkan. „De huidige generatie Marokkanen beheerst de taal goed, hebben steeds vaker een goede opleiding, en kennen de instituties. Zij hoeven zich geen slachtoffer meer te voelen.”

Er zijn wel nieuwe slachtoffers. Dat zijn mensen die zich slachtoffer voelen van minderheden, zoals Leefbaar Rotterdam, de Partij voor de Vrijheid en hun aanhang, vindt Azarkan. Hij wil het best nog eens zeggen: hij wil de misdragingen van een groep ‘Marokkaanse rotjongens’ niet bagatelliseren. Die moeten stevig aangepakt worden. „Maar het gaat veel te ver om daar alle Marokkaanse Nederlanders op aan te kijken.”

Profiel van Farid Azarkan op nrc.nl/binnenland