Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Ik erger me kapot aan mijn bank’

Er is commotie over de premie van de nieuwe ING-bestuurder Flynn. Paul Tang zegt zijn rekening op.

Tweede Kamerlid Paul Tang van de PvdA zegt zijn rekening bij de ING op vanwege de bonussen. Directe aanleiding zijn de 100.000 aandelen die de nieuwe financieel directeur krijgt om bij de bank- en verzekeringsinstelling te komen werken. De raad van commissarissen vindt dit nodig vanwege het beloningspakket van de nieuwkomer bij zijn vorige baas. Vijf vragen aan Kamerlid Paul Tang.

Waarom zegt u uw rekening op?

„Uit persoonlijke frustratie. Ik heb jarenlang bij de Postbank gezeten als een soort suffe spaarder. Ik verwacht van banken dat ze nu eindelijk begrijpen terughoudend te zijn met bonussen. Zeker deze bank. Het is gewoon stom dat banken nog steeds met deze praktijken doorgaan. Ik begrijp het als de nieuwe ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen zegt dat hij nul euro gaat verdienen in afwachting van een nieuw beloningsbeleid bij de bank. Maar het is dan onbegrijpelijk dat er zoveel aandelen worden verstrekt aan een nieuwe collega.”

Bestaat het risico niet dat met uw normen ING straks geleid wordt door amateurs?

„Wilt u zeggen dat de directeur van, zeg, de Triodos-bank een amateur is? Ik ben juist bang dat je alleen maar geldwolven aantrekt als je te royaal betaalt.”

De Triodos Bank is toch iets anders dan een internationaal concern als ING met een balanstotaal van ruim twee maal het nationaal inkomen?

„Het gaat me niet om de Triodos Bank of een andere bank. Het gaat me erom dat ik als klant kan kiezen. Ik erger me kapot aan het gedrag van mijn bank. Ik neem deze beslissing als individuele klant.”

Neemt u niet het risico dat een run op de bank ontstaat? U bent niet alleen klant maar ook politicus.

„Waar ik voor sta, daar sta ik voor. Ik roep mensen niet op hun rekening bij ING op te zeggen. Iedereen moet doen wat hij wil.”

Is het niet verstandiger om tussen Financiën en het geredde bankwezen meer afstand te scheppen?

„Ik wil inderdaad geen discussie over de kleur van het haar van de topman. Vorig jaar riep ik De Nederlandsche Bank al op vaart te maken met beloningsnormen in het toezicht. Over verhoudingen tussen vast en variabel inkomen. Maar wat zijn nu weer deze aandelen bij ING? Is dat vast of variabel inkomen? Wat is de visie van De Nederlandsche Bank hierop? Waar blijft Wellink?”