Coalitie hekelt VVD om wens `Straatsburg` te agenderen op top

Den Haag. De pogingen van de VVD-fractie om het verhuiscircus van het Europees Parlement (EP) tussen Brussel en Straatsburg deze week op de Europese top aan de orde te stellen, vallen slecht bij de coalitiepartijen CDA en PvdA. De VVD wil dat het kabinet de Nederlandse afkeer over de verhuizingen opnieuw toont en heeft daarover gisteren een motie ingediend. Een minderheid van SP, GroenLinks, D66 en de SGP steunt het voorstel van VVD-Kamerlid Han ten Broeke. De PvdA en het CDA beschuldigen de VVD van verkiezingsretoriek in de aanloop naar de Europese verkiezingen begin juni. Ze wijzen erop dat de liberalen in oktober 2006 en december 2007 nog tegen soortgelijke voorstellen van de PVV en van de LPF en PvdA gezamenlijk, stemden. De coalitiepartijen benadrukken ook altijd tegen het verhuiscircus te zijn, net als het kabinet, maar dat het geen zin heeft er opnieuw een motie tegenaan te gooien. Het EP pendelt elke maand tussen Brussel en Straatsburg, met in zijn kielzog ambtenaren, tolken en assistenten. Jaarlijks kost dat verhuiscircus zeker 200 miljoen euro.