Shell stopt met wind- en zonne-energie

Energieconcern Shell stopt voorlopig met investeringen in zonne- en windenergie. De technologieën zijn niet concurrerend, zei bestuurslid Linda Cook gisteren tijdens de presentatie van de Shell-strategie in Londen. „Zelfs niet met subsidies.”

Shell heeft in de afgelopen vijf jaar 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro) geïnvesteerd in duurzame technologieën: 1,5 procent van de totale investeringen van in totaal bijna 112 miljard dollar. Het grootste deel van de investeringen gaat naar exploratie en winning van bestaande en nieuwe olie- en gasvelden.

Volgens Cook zet Shell de komende jaren vooral in op biobrandstoffen en ondergrondse opslag van CO2. Volgens haar ligt de productie van biobrandstoffen het dichtst bij wat Shell al doet. „Het zijn vloeistoffen. We hebben ons merk en een distributiesysteem.” Shell bezit wereldwijd 45.000 tankstations, het meest van alle internationale energieconcerns.

Uit het gisteren gepubliceerde jaarrapport van Shell blijkt dat topman Jeroen van der Veer vorig jaar een salaris ontving van 10,3 miljoen euro, inclusief pensioenvoorziening. Dat is 59 procent meer dan in 2007, toen het salaris uitkwam op 6,5 miljoen euro. Het verschil zit vooral in de langetermijnbonus die Van der Veer vorig jaar wel kreeg, en in 2007 niet. Het basissalaris van Van der Veer steeg met 8 procent naar 2 miljoen euro. Bij de andere bestuursleden bedroeg deze stijging 5 procent. Shell haalde vorig jaar een winst van 31 miljard dollar.

Gisteren werd Shell gevraagd naar het onderzoek van de Amerikaanse beurscommissie SEC naar vermeende omkooppraktijken. Het Zwitserse bedrijf Panalpina zou namens Shell ambtenaren in Nigeria hebben omgekocht. „Dat onderzoek loopt”, zei financieel bestuurder Peter Voser, die Shell vanaf de zomer gaat leiden.