Hip Antwerpen gaat uit in de jeugdsoos

Bij een trip naar Antwerpen mag een avond uit in een jeugdcentrum niet ontbreken.

Kavka en Trix bijvoorbeeld zijn een aanvulling op het Antwerpse uitgaansleven.

Een maandagavond in jongerencentrum Kavka in Antwerpen. Foto Peter de Krom Kavka in Antwerpen. Een centrum voor jongeren wie hun creativiteit wilt ontplooien of ambities willen ontdekken. Foto: Peter de Krom
Een maandagavond in jongerencentrum Kavka in Antwerpen. Foto Peter de Krom Kavka in Antwerpen. Een centrum voor jongeren wie hun creativiteit wilt ontplooien of ambities willen ontdekken. Foto: Peter de Krom Krom, Peter de

Malt bier, lege zalen waar de verkeerde cd’s worden opgezet door een veertigplusser in een te hoog opgetrokken Wrangler-broek: dat is het beeld dat doorgaans bestaat van een avondje uit in een jongerencentrum. Kortom een plek waar je op je veertiende al niet heet van wordt, laat staan dat je er vandaag de dag uit vrije wil je zaterdagavond gaat slijten.

Dat het ook anders kan, blijkt als je de grens over gaat. In België leeft het jongerencentrum. In elke gemeente is er wel een te vinden. En in tegenstelling tot Nederland worden ze ook nog druk bezocht. Niet als een alternatief voor jongeren die wegens hun leeftijd nog niet kunnen deelnemen aan het ‘echte’ uitgaansleven maar eerder als een volwaardige aanvulling op het huidige aanbod. In Antwerpen zijn Kavka en Trix niet weg te denken uit de uitgaansscene.

Bang om zich uitdrukkelijk te profileren als jongerencentrum zijn ze niet. Op de gevel van Kavka prijkt het woord in grote letters. En het in Vlaanderen gangbare woord ‘fuif’ wordt veelvuldig gebruikt de uitgaansagenda. Een biertje kost bij de Kavka 1,50 euro en sterke drank schenken ze niet. Bij feestjes richten ze zich op een doelgroep vanaf 16, maar als je de Kavka rondkijkt zie je al snel dat de gemiddelde leeftijd een stuk hoger ligt. Sterker nog, ze doen tegenwoordig hun best om vooral jongeren binnen te halen. Een tijd lang bereikten ze met name bij de concerten vooral mensen van 25 tot 30. Een compliment, vindt Laura van der Selm, coördinatrice bij Kavka, maar jongerencentra moeten er toch vooral zijn voor jongeren.

Hoe het komt dat jeugdcentra zo populair zijn? Van Selm, zelf Nederlandse, denkt dat het verband houdt met die andere traditie die zo onder Belgische jongeren leeft: de scouts. „Hier is de jeugdbeweging sowieso zeer gewoon”, zegt Van Selm. „Veel jongeren gaan naar de scouts en de chiro [de grootste jeugdbeweging, red.] en vanuit daar maken zij al kennis met jongerencentra en jeugdhuizen.” Daarnaast worden de feestjes in Kavka georganiseerd door de jongeren zelf. En dat zijn geen beginners. „Dingen op poten zetten is hier veel meer verbonden aan de jongerencultuur dan in Nederland. Bij de scouts zijn ze bijvoorbeeld jeugdleider geweest en zo begonnen dingen voor kinderen te organiseren. De ervaring die ze daar hebben gedaan nemen ze mee en dat merk je.”

Naast de mogelijkheid tot feestjes beschikt Kavka over repetitielokalen en workshopruimtes en zo kunnen de jongeren ‘zich cultureel ontplooien’. Ook jeugdcentrum Trix streeft dit na en in samenwerking met gerenommeerde namen als MTV en Studio Brussel zijn ze een kweekvijver voor jong talent.

De culturele functie wordt ook door de jongerencentra in Nederland goed vervuld. Maar om echt te dansen moet je er in Nederland toch echt niet zijn, vindt Jermey Tan, die regelmatig feestjes bezocht in Amsterdamse jongerencentra. Tan: „Die feestjes hebben dan van die zogenaamde urban namen, en dat kan echt niet. Het is toch een beetje alsof je moeder mee probeert te doen en zegt dat ze iets dope vindt.”

Het is vrijdagavond 11 uur. In jongerencentrum Dynamo in Eindhoven is ‘de chill out’ net afgelopen. In de Kavka in Antwerpen moet de avond nog beginnen. Er staat een fuif op het programma. Voor de deur heeft zich een rij verzameld. Een paar studenten drinken nog snel hun zelf meegenomen pintjes leeg. Een paar meisjes op hoge pumps stiften hun lippen rood. De soos is aan!

Kavka jongerencentrum, Oudaan 14, Antwerpen, www.kavka.be. Trix, Noordersingel 28, Antwerpen, www.trixonline.be

    • Fanny van de Reijt