Arrestaties na kunstroof Noortman

Na een tip van privédetective Ben Zuidema zijn acht in 1987 gestolen schilderijen terecht. De politie arresteerde drie verdachten.

Het beschadigde ‘Feestvierende Boeren buiten een herberg’ van David Teniers de Jongere tijdens de presentatie van de Nationale Recherche. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold` driebergen teruggevonden oude meesters foto rien zilvold
Het beschadigde ‘Feestvierende Boeren buiten een herberg’ van David Teniers de Jongere tijdens de presentatie van de Nationale Recherche. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold` driebergen teruggevonden oude meesters foto rien zilvold Zilvold, Rien

De nationale Recherche heeft acht schilderijen teruggevonden die in 1987 bij kunsthandelaar Robert Noortman in Maastricht werden ontvreemd. De schilderijen, waaronder werken van Jan Bruehgel en Renoir, vertegenwoordigen een waarde van enkele miljoenen euro’s.

Donderdag hield de recherche in Valkenburg twee verdachten aan die zes schilderijen in een koffer bij zich hadden. Later werden in een huis in Walem nog eens twee werken teruggevonden. Ook de bewoner van het huis, een 66-jarige man, is aangehouden. De andere twee verdachten zijn een 45-jarige Duitser uit Dubai en een 62-jarige Belgische vrouw.

In totaal van werden in 1987 negen werken bij kunsthandelaar Noortman gestolen. De verzekeringsmaatschappijen, waaronder Lloyd’s of London, keerden 5 miljoen gulden uit aan schadevergoeding. Eén werk, De watermolen van Meindert Hobbema, is waarschijnlijk vernietigd.

Het onderzoek van de Nationale Recherche begon enkele weken geleden na een tip van de Maastrichtse privédetectie Ben Zuidema. Zuidema zegt dat hij in november gebeld werd door een man die zich „Herr Khan” noemde. Op 5 december ontmoette Zuidema de onbekende (de in Valkenburg aangehouden Eckhard P.). Volgens de privédetective vertelde P. dat Noortman zelf de opdracht voor de diefstal hebben gegeven. De Hobbema zou Noortman zelf hebben verbrand, de andere werken moesten later worden vernietigd. Dit is echter nooit gebeurd.

Zuidema: „Nu wilde men de familie Noortman voor de belastende kennis en de acht schilderijen vijf miljoen vragen. Ik moest als tussenpersoon dienen.” Hij zegt onmiddellijk duidelijk te hebben gemaakt dat hij meedeed aan een chantagepoging, maar liet P. wel in de waan dat hij wilde meewerken om de schilderijen tegen betaling terug te bezorgen bij de verzekering. Vanaf een tweede ontmoeting had Zuidema echter al de politie ingeschakeld.

De KLPD kan het verhaal van Zuidema over de betrokkenheid van Noortman niet bevestigen en onderzoekt dit ook niet. Het onderzoek richt zich enkel op wat er de afgelopen 22 jaar met de gestolen werken is gebeurd. De drie gearresteerde verdachten worden verdacht van heling en witwassen.

Robert Noortman, een gerenommeerd kunsthandelaar en één van de op oprichters van de kunstbeurs Tefaf, kreeg vlak voor zijn dood de eremedaille van de stad Maastricht. Volgens burgemeester Leers is er „onvoldoende informatie” om een standpunt in te nemen over het al dan niet intrekken van die onderscheiding. Ook de Universiteit van Maastricht, die sinds 2007 een Robert Noortman leerstoel heeft, wil eerst meer duidelijkheid, laat een woordvoerder weten. Een woordvoerder van de Tefaf noemt de beschuldigingen aan Noortman „een persoonlijke zaak”. Kunsthandel Noortman Master Paintings, inmiddels verkocht aan veilinghuis Sotheby’s, kon vanmorgen niet reageren.

Julian Radcliffe van Art Loss Register schat de huidige waarde van de acht kunstwerken op bijna 2,4 miljoen euro, als ze onbeschadigd zouden zijn. Twee zijn echter flink beschadigd, maar kunnen waarschijnlijk gerestaureerd worden. De verzekeringsmaatschappijen die destijds hebben uitgekeerd zijn nu de rechtmatige eigenaars van de kunstwerken.