Werkloosheid VS neemt snel toe

De werkloosheid in de Verenigde Staten is in februari gestegen tot 8,1 procent van de beroepsbevolking, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekend. Dit is het hoogste niveau in ruim 25 jaar.

Vorige maand verdwenen er 651.000 banen in de Verenigde Staten. Het verlies is groter dan analisten hadden verwacht. Zij hadden gerekend op het verdwijnen van 648.000 arbeidsplaatsen en een werkloosheidspercentage van 7,9 procent.

Verder werd het aantal banen dat in januari verloren ging, fors herzien van 598.000 naar 655.000. Dat is de sterkste afname in enkele decennia. De werkloosheid in januari stond op 7,6 procent, toen al het hoogste percentage in zestien jaar. Sinds het begin van de recessie in de VS, in december 2007, zijn er in de Amerikaanse economie in totaal 4,4 miljoen banen geschrapt. Meer dan de helft daarvan verdween in de afgelopen vier maanden.

In de Amerikaanse industrie gingen in februari 168.000 banen verloren. Dat is minder dan de verwachting van analisten (195.000). In januari was het banenverlies in de industrie veel omvangrijker met een sterk opwaarts herzien cijfer van 257.000 geschrapte banen.

President Barack Obama reageerde gisteren op de stijging van de werkloosheid. Obama beloofde „actie” te zullen ondernemen.

Op een bijeenkomst met politiestudenten in Columbus, Ohio, zei Obama: „Vanmorgen hoorden we dat nog eens 651.000 banen verloren gingen door het hele land, alleen al in de maand februari. Daarmee komt het totaal aantal verloren arbeidsplaatsen door de recessie op een verbazingwekkende 4,4 miljoen. Ik heb een verantwoordelijkheid te handelen en dat ben ik van plan te doen als Amerikaans president.”