Wereldrecord voor Davis op 1.500 meter

Shani Davis heeft bij de wereldbekerfinale schaatsen in Salt Lake City de 1.500 meter gewonnen in een nieuw wereldrecord van 1.41,80. De Amerikaan won voor de tweede keer op rij het eindklassement.

Davis (26) versloeg op de hooggelegen baan van Salt Lake City zijn jonge landgenoot Trevor Marsicano (1.42,31) en de Canadees Denny Morrison, tot gisteren houder van het wereldrecord met 1.42,01. „Ik wilde gewoon een goede race rijden”, verklaarde de winnaar na afloop voor de NOS-televisie. „Ik heb mijn best gedaan en dat betekende een wereldrecord. Het was behoorlijk lastig om voor het eerst de barrière van 1.42 te doorbreken, maar technisch reed ik een goede race.”

Eerder op de dag had Davis met een dik persoonlijk record op de 500 meter (34,78) Sven Kramer onttroond als aanvoerder van de wereldranglijst aller tijden over de vier klassieke afstanden. Dit seizoen richtte de olympisch kampioen op de 1.000 meter zich meer op de sprint dan op het allrounden. In Moskou werd hij wereldkampioen sprint, de eerste schaatser sinds zijn legendarische landgenoot Eric Heiden die mondiale titels won als allrounder en sprinter. „Ik ben specialist op de middenafstanden. Dit jaar heb ik meer aan sprint- dan aan allroundtraining gedaan. Dat pakt op dit snelle ijs van Salt Lake City goed uit op de 1.500 meter.”

De Nederlanders kwamen er op de schaatsmijl niet aan te pas. Kramer, Stefan Groothuis en Simon Kuipers spaarden zich voor de WK afstanden van volgende week en trokken zich tot ergernis van veel buitenlandse coaches en de internationale schaatsunie ISU terug. Mark Tuitert was met een tegenvallende 1.44,09 de beste Nederlander (zevende).

Fengtong Yu won op de 500 meter de finale en het eindklassement, als eerste Chinees in de historie van de wereldbeker. De 24-jarige krachtpatser, dit seizoen getraind door Sijtje van der Lende, versloeg in een rechtstreeks duel in 34,37 de Japanner Keichiro Nagashima, die tweede werd in het eindklassement.

Op de 1.000 meter bij de vrouwen won de Duitse Anni Friesinger (1.13,86) en was de Canadese Christine Nesbitt de beste in het eindklassement. De 3.000 meter werd gewonnen door de Tsjechische Martina Sáblíková, ook dit seizoen als stayer een klasse apart.