Wellink: einde van de crisis is niet in zicht

De oplossing van de financiële crisis is ondanks de drastische maatregelen die verscheidene landen hebben genomen nog lang niet in zicht. Dat stelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink gisteren in een toespraak in het ING House, voor een gehoor van de Europese Liga voor Economische Samenwerking (ELEC), een intellectuele pressiegroep.

„Ik denk dat de crisis nog lang niet ten einde is”, aldus Wellink. „De huidige financiële crisis lijkt op een griepepidemie en is daardoor per definitie lastig te bestrijden. Soms is de enige optie om de epidemie te laten uitrazen en de schade te beperken.”

Daarvoor moeten landen volgens Wellink meer gaan samenwerken. „Door de internationale verbondenheid van het financiële systeem zou het ondenkbaar moeten zijn om individueel actie te ondernemen.” Hij waarschuwde dat acties die landen alleen ondernemen, kunnen leiden tot protectionisme en een verdere verdieping van de crisis.

„Hoewel landen het belang van gezamenlijke actie benadrukken, ontbreekt het nog aan de initiatieven die dat tot stand moeten brengen”, zei Wellink. Hij waarschuwde dat internationale samenwerking niet alleen noodzakelijk is om de crisis op te lossen, maar ook om de maatregelen die zijn genomen om de crisis te bestrijden vervolgens weer terug te draaien. „We moeten nadenken over een geloofwaardige exit strategie.”

„Aan het eind van de crisis, als het economisch verantwoord is maatregelen te beperken, ligt economisch nationalisme weer op de loer, ook al is dat onbedoeld.” Dit zou er volgens Wellink toe kunnen leiden dat overheden hun belangen in banken veel langer vasthouden dan noodzakelijk is, met schadelijke gevolgen voor de internationale concurrentie.

Hij constateerde verder dat veel landen beseffen dat het redden van banken niet voldoende is om de crisis te lijf te gaan. „Er moeten ook pakketten met begrotingsmaatregelen komen om de economie te stimuleren. Tot dusver hebben 15 landen dit aangekondigd in de orde van grootte van 1,5 procent van hun bnp. China gaat zelfs tot 10 procent van het bnp.”

Wellink noemde de bestrijding van de crisis „een leerproces”, dat nog lang niet voorbij is. „Ik denk dat we nog op het steile deel van de curve zitten. We hebben gezien dat maatregelen die eerst als ‘te drastisch’ werden bestempeld op een gegeven moment het juiste antwoord kunnen worden.”