Vlag van Tibet wappert aan stadhuis Lelystad

De vlag gaat volgende week dinsdag uit voor Tibet. Lelystad, Noordwijk, Waalre en Zeewolde behoren tot de gemeenten die met een Tibetaanse vlag de vijftigste verjaardag van de opstand van Tibet tegen bezetter China herdenken.

De Tibet Support Groep (TSG-NL) heeft alle gemeenten in Nederland opgeroepen op 10 maart het Tibetaanse rood, geel en blauw te laten wapperen. Dit soort acties wordt niet alleen in Nederland georganiseerd. Ook in Duitsland, Zwitserland en India zijn acties om steun te betuigen aan Tibet.

De Tibetaanse vlag zal niet wapperen bij het stadhuis van Apeldoorn. Dit tot spijt van de GroenLinks-fractie, die nu op eigen initiatief op verschillende plekken in de stad vlaggen gaat hijsen. Volgens een woordvoerder van de Deventer doet deze gemeente niet mee, „omdat we ons niet willen mengen in dergelijke kwesties”.

Acties voor Tibet worden niet op prijs gesteld door China.

Zo’n twintig Nederlandse Tibetanen gaan maandagavond voor 24 uur in hongerstaking. Zij verzamelen zich bij het Maitreya Instituut in Amsterdam. De volgende dag komen de hongerstakers om twaalf uur opnieuw samen op Het Plein in Den Haag. De verwachting is dat Tibetanen zich bij hen voegen.