Vanillesuiker

Ik heb een mooi recept voor banketbakkersroom waarbij je een vanillestokje in melk kookt. Mijn vraag is: hoe lang moet zo’n stokje zijn? Ik heb er twee van zo’n anderhalve decimeter lang, maar ik kan me niet voorstellen dat zo’n groot stokje in de melk gaat. En een oude dame heeft me eens verteld dat als je een vanillestokje opsluit met kristalsuiker, je de mooiste vanillesuiker krijgt. Is dat zo? Ik vind veel vanillesuiker uit zakjes te zuur of te bitter en zou het best zelf willen maken.

Lida

De maat en kwaliteit van vanillestokjes kan flink verschillen. Een van de beste soorten is bourbonvanille, afkomstig van orchideeën die worden verbouwd in Madagascar. Maar ook Tahiti en Mexico leveren mooie vanille. Omdat het bij vanille eerder om de kwaliteit dan de kwantiteit gaat maakt het niet zoveel uit hoe lang zo’n stokje is. Veel belangrijker is hoe u ermee omgaat.

Wanneer u het stokje in de lengte opensnijdt voordat u het in melk laat broeien, geeft het veel meer smaak af. Na afloop vist u het stokje eruit, schraapt de kleine, piepzwarte zaadjes (het merg) eruit en voegt die toe aan de melk. Als u het stokje vervolgens afspoelt en laat drogen, kunt u het inderdaad in een pot suiker stoppen. De suiker gaat binnen een week verrukkelijk naar vanille geuren. Op die manier heeft u dus twee keer plezier van een vanillestokje.

Banketbakkersroom

500 ml volle melk

1 opengesneden vanillestokje (10 à 12 cm moet genoeg zijn)

6 eidooiers

125 g fijne suiker

35 g witte bloem

poedersuiker

Breng in een pan de melk met het vanillestokje tegen de kook aan. Laat van het vuur, afgedekt, 10 minuten trekken. Roer in een kom de eidooiers los met de suiker en bloem. Verwijder het stokje en voeg de hete melk scheutje voor scheutje bij de eidooiers, terwijl u klopt met een garde. Schenk het mengsel terug in de melkpan en breng aan de kook. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken, tot de bloemsmaak is verdwenen. Schenk de vla in een schaal, bestuif het oppervlak met poedersuiker (om te voorkomen dat zich een vel vormt) en laat afkoelen.

vreugdenhil@nrc.nl

Janneke Vreugdenhil heeft ook een kookrubriek op nrc.tv