Tweelingmummie

Tweelingmummie Het leven van de trieste farao Toetanchamon is nog treuriger dan iedereen dacht. Hij liep al een beetje mank, moest koning worden toen hij negen was en stierf op zijn negentiende aan een ontsteking van zijn knie. En nu blijkt hij óók nog de vader te zijn van een doodgeboren tweeling. Toen Toetanchamons graf in 1922 werd gevonden, lagen er ook twee mummietjes in, van twee te vroeg geboren meisjes, de een wat groter dan de ander. Wie waren dat? Artsen en egyptologen hebben nu vastgesteld dat de meisjes even oud waren en vrijwel zeker een eeneiige tweeling. Soms krijgt in een moederbuik de ene helft van een tweeling veel meer te eten dan de ander. Die ene wordt dan veel groter. Zo is het hier ook gegaan. En soms gaat dat mis. Zo is het dus ook hier gegaan. En waarschijnlijk gebeurde dat allemaal in dezelfde tijd dat hun vader lag te sterven aan zijn ontstoken knie. Arme Toetanchamon. (HS) FOTO AP In this undated photo released by the Egyptian Supreme Council of Antiquities on Wednesday, Aug. 6, 2008, one of the two mummified fetuses found in the tomb of King Tutankhamun in 1922 is seen during preparations for a DNA test in Cairo, Egypt. Egyptian scientists are carrying out DNA tests on two mummified fetuses found in the tomb of King Tutankhamun to determine whether they are the young pharaoh's children, Egyptian antiquity authorities said Wednesday. (AP Photo/Supreme Council of Antiquities) ** EDITORIAL USE ONLY, NO SALES **
Tweelingmummie Het leven van de trieste farao Toetanchamon is nog treuriger dan iedereen dacht. Hij liep al een beetje mank, moest koning worden toen hij negen was en stierf op zijn negentiende aan een ontsteking van zijn knie. En nu blijkt hij óók nog de vader te zijn van een doodgeboren tweeling. Toen Toetanchamons graf in 1922 werd gevonden, lagen er ook twee mummietjes in, van twee te vroeg geboren meisjes, de een wat groter dan de ander. Wie waren dat? Artsen en egyptologen hebben nu vastgesteld dat de meisjes even oud waren en vrijwel zeker een eeneiige tweeling. Soms krijgt in een moederbuik de ene helft van een tweeling veel meer te eten dan de ander. Die ene wordt dan veel groter. Zo is het hier ook gegaan. En soms gaat dat mis. Zo is het dus ook hier gegaan. En waarschijnlijk gebeurde dat allemaal in dezelfde tijd dat hun vader lag te sterven aan zijn ontstoken knie. Arme Toetanchamon. (HS) FOTO AP In this undated photo released by the Egyptian Supreme Council of Antiquities on Wednesday, Aug. 6, 2008, one of the two mummified fetuses found in the tomb of King Tutankhamun in 1922 is seen during preparations for a DNA test in Cairo, Egypt. Egyptian scientists are carrying out DNA tests on two mummified fetuses found in the tomb of King Tutankhamun to determine whether they are the young pharaoh's children, Egyptian antiquity authorities said Wednesday. (AP Photo/Supreme Council of Antiquities) ** EDITORIAL USE ONLY, NO SALES ** Associated Press

Het leven van de trieste farao Toetanchamon is nog treuriger dan iedereen dacht. Hij liep al een beetje mank, moest koning worden toen hij negen was en stierf op zijn negentiende aan een ontsteking van zijn knie. En nu blijkt hij óók nog de vader te zijn van een doodgeboren tweeling. Toen Toetanchamons graf in 1922 werd gevonden, lagen er ook twee mummietjes in, van twee te vroeg geboren meisjes, de een wat groter dan de ander. Wie waren dat? Artsen en egyptologen hebben nu vastgesteld dat de meisjes even oud waren en vrijwel zeker een eeneiige tweeling. Soms krijgt in een moederbuik de ene helft van een tweeling veel meer te eten dan de ander. Die ene wordt dan veel groter. Zo is het hier ook gegaan. En soms gaat dat mis. Zo is het dus ook hier gegaan. En waarschijnlijk gebeurde dat allemaal in dezelfde tijd dat hun vader lag te sterven aan zijn ontstoken knie. Arme Toetanchamon. (HS)