Tennisteam begint met twee nederlagen

Het Nederlands tennisteam staat in de Davis-Cupwedstrijd tegen Argentinië na één dag met 2-0 achter.

Ook zonder toppers als David Nalbandian en Juan Martin del Potro bleek tennisgrootmacht Argentinië gisteren te sterk voor het jeugdige Nederland. Jesse Huta Galung bood Juan Ignacio Chela in vijf sets nog wel goed partij, maar Thiemo de Bakker was alleen in de derde set lastig voor Juan Monaco.

Daarmee is een play-offduel om verlenging van het verblijf in de wereldgroep dichtbij. Het was sowieso al een klein wonder dat Nederland was teruggekeerd op het hoogste niveau van het landentennis – met dank aan een gunstige loting en de daaropvolgende winst op Zuid-Korea.

De keus van de Argentijnse coach voor Chela, voormalig kwartfinalist op Roland Garros en de US Open, was enigszins verrassend. De 29-jarige speler is afgezakt naar plaats 159 op de wereldranglijst. Het bood op papier kansen voor Huta Galung die zijn zes jaar oudere opponent in de vierde set qua fitheid leek te overtreffen. Nadat Huta Galung via een tiebreak (7-4) de stand op 2-2 had gebracht, moest Chela een medische time-out aanvragen om zich te laten behandelen aan zijn rechterbovenbeen.

Op dat moment had Chela al wel de eerste opslagbeurt van Huta Galung gebroken waarna hij – ogenschijnlijk zonder verdere fysieke problemen – nogmaals brak naar 5-2. Chela serveerde de partij vervolgens uit.

Juan Monaco, de nummer 56 van de wereld, had aanmerkelijk minder moeite met Thiemo de Bakker, 20 jaar en al enige tijd bivakkerend rond plaats 250 op de wereldranglijst. Monaco begon goed met twee keer setwinst (6-1 en 6-2) maar had in het derde bedrijf een tiebreak nodig om de voormalig juniorenkampioen van Wimbledon af te schudden.

Vandaag volgt het dubbelspel met Rogier Wassen en Huta Galung tegen Lucas Arnold Ker en Martin Vassallo Argüello. (ANP)