Stop pseudovalkeniers

Minister van Landbouw Verburg (CDA) heeft onlangs bij de heropening na uitbreiding van het Valkerij Museum in Valkenswaard toegezegd het aantal valkeniers in ons land te willen vergroten, zonder duidelijk te maken wat zij onder valkeniers verstond. Al sedert eeuwen is dat: jagen met de valk op wild. UNESCO heeft de waarde van de valkerij als cultureel erfgoed herkend en getroost zich nu grote inspanning om dit erfgoed te bewaren.

Echter, het aantal pseudovalkeniers rukt op omdat Verburg met deze toezegging de Faunawet verbreedt. Daardoor mag iedere burger iedere roofvogelsoort bezitten. Deze moet wel voorzien zijn van het bewijs dat de vogel in gevangenschap is gefokt (Cites-verklaring). Speciaal grote roofvogels doen het `goed` en dat zouden we niet moeten willen.

De minister zou er goed aan doen de vergroting van het nu al zo hoge aantal vergunningen na te laten en in te wisselen voor steun en uitbreiding van voor valkerij geschikte terreinen.