Stenen als alternatief voor aandelen

Een appartement aan het strand van Bloemendaal, of Spaanse villa? Niet iedereen lijdt onder de recessie en de tijd voor het kopen van een tweede huis is gunstig.

Voor mensen met besteedbaar vermogen is het kopen van een tweede huis op dit moment een goede investering. Rond de Middellandse Zee staat de huizenbubbel op springen en verhuur van de woning kan een aardig rendement opleveren.

De organisatie van de beurs Second Home International, van 13 tot en met 15 maart in de Jaarbeurs in Utrecht, stelt zelfs dat de kredietcrisis een stimulerend effect heeft op de recreatiewoningmarkt. „In Spanje worden huizen nu voor 30 procent onder de vraagprijs verkocht”, zegt Hanneke Stotijn, directeur van adviesbureau Azur Assistance, dat kopers begeleidt bij het zoeken naar onroerend goed in het buitenland.

Een belangrijke reden van deze prijsdalingen in Spanje zijn volgens Stotijn speculatieve kopers. „Die kopen voor de start van een bouwproject een aantal appartementen om die vlak voor oplevering door te verkopen. Vooral Britten doen dit veel.” Door het instorten van het Britse pond zitten juist zij daardoor nu in de problemen.

Een geluk bij een ongeluk voor Bernard, die niet met zijn achternaam in de krant wil. Vorig jaar kocht hij met zijn vrouw een appartement op een Spaans golfresort nabij Murcia voor 140.000 euro. „De vraagprijs was 200.000.” De maandelijkse lasten betaalt Bernard van de verhuuropbrengst. En doordat renteverlagingen door de Europese Centrale Bank de Euribor (het rentepercentage dat in de eurolanden gehanteerd wordt voor het interbancaire verkeer) omlaag hebben gedrukt, zijn deze niet hoog. Bernard: „Als we het appartement elke maand een weekje verhuren, spelen we al quitte.”

Recreatieverhuur kan een goede manier zijn om de kosten van de tweede woning te drukken. In het buitenland moet men wel rekening houden met mogelijke, per land verschillende heffingen van inkomstenbelasting. Op de vermogensbelasting drukt een tweede huis in het buitenland niet zo zwaar. „In Frankrijk betaalt men pas vermogensbelasting bij bezittingen vanaf 790.000 euro, terwijl de waarde van de meeste huizen hier ver onder ligt”, verklaart Eric Weusten, adviseur wonen in het buitenland bij Van Lanschot Bankiers. „In Spanje is de vermogensbelasting zelfs teruggebracht naar nul procent.”

In Nederland moet het tweede huis dan wel worden opgevoerd in box 3 van de belastingaangifte. Belastingverdragen voorkomen meestal een dubbele heffing.

Bij het aankopen van een woning in het buitenland moet men, naast de fiscale eigenaardigheden van het land, veel zaken in de gaten houden. Zo heeft een Spaanse notaris in tegenstelling tot een Nederlandse geen rechercheplicht. Het is dan verstandig een jurist in te schakelen die controleert of er nog openstaande rekeningen aan het onroerend goed kleven.

In Frankrijk kan een huis, zonder dat de eigenaar hiervoor toestemming geeft, door verschillende makelaars worden aangeboden. Dit kan de courtagekosten opdrijven. Ten slotte kan de taalbarrière problemen veroorzaken bij het tekenen van koopcontract. Voor wie hiervan terugschrikt, is een tweede huis in eigen land een optie.

In Nederland kan recreatieverhuur fiscaal voordeel opleveren, aangezien de huuropbrengst meestal in box 3 valt en dus in feite onbelast is. Bij verhuur van Nederlandse recreatiewoningen jonger dan twee jaar geldt bovendien, dat de btw uit de koopsom kan worden teruggevorderd (met een herzieningstermijn van tien jaar). Daar staat dan weer tegenover dat 6 procent btw moet worden afgedragen over de verhuuropbrengst. Een gunstige regeling, aldus Weusten. „Je ontvangt immers 19 en betaalt slechts 6 procent.”

Binnen de landsgrenzen zijn vakantiehuizen in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zoals het project Poort van Bloemendaal, dat deze maand wordt opgeleverd: twaalf appartementen met uitzicht op de Noordzee, in een luxe complex met restaurant. De prijzen variëren van 4,5 ton voor een ‘bescheiden’ appartement van circa 65 vierkante meter, tot ruim 1,6 miljoen euro voor een penthouse van ruim 200 vierkante meter. Bedragen die natuurlijk niet voor iedereen zijn weggelegd, maar niettemin zijn er ook voor mensen met een iets smallere beurs mogelijkheden te over.

Zo worden bij Giethoorn aan de Beulakkerwijde 191 vakantiewoningen gebouwd in de historische stijl van de omgeving. Althans, dat hopen de ontwikkelaars van het project Bodelaeke. De bouw start pas als een substantieel deel van de woningen, met prijzen vanaf ongeveer 200.000 euro, verkocht is. „We zijn optimistisch. Juist nu geeft een tweede huis meer zekerheid dan je centen in aandelen stoppen”, zegt woordvoerder Titus van den Hurk. „Geld kun je bijdrukken, grond niet.”

Toch loopt het niet overal storm. Dat de locatie hierbij van groot belang is, blijkt in het Oost-Groningse recreatiepark Emslandermeer, waar 120 vakantiewoningen vanaf 160.000 euro gebouwd worden. „Als we de mensen eenmaal hier hebben, zijn ze heel enthousiast. Het is alleen moeilijk ze hierheen te krijgen”, aldus woordvoerder Marcel Bussmann. Om de verkoop te stimuleren, belooft het park dan ook een gegarandeerd netto rendement op de verhuur van 5 procent.

Hoe verstandig het is om nu een tweede woning te kopen, hangt sterk af van de financiële situatie van de koper en de plannen die hij heeft met het huis. Wil hij het verhuren of heeft hij liever geen vreemden in zijn huis? Wil hij het huis binnen enkele jaren doorverkopen of als gepensioneerde permanent gaan bewonen?

„De doorverkoopstrategie biedt in de huidige markt weinig zekerheid”, verklaart Weusten van Van Lanschot Bankiers. De Franse makelaarsorganisatie schat in dat de prijzen het komende jaar met nog 10 procent zullen dalen. Ook in Spanje zal de economische crisis nog wel even blijven doorwerken op de huizenprijzen.

Hoe gunstig de prijzen nu ook lijken te zijn, bezint eer ge begint. Van een emotionele, overhaaste aankoop krijg je altijd spijt, aldus Weusten. „Mensen denken soms, vanuit hun referentiekader in de Randstad, dat een huis in Frankrijk met een grote lap grond voor 500.000 euro een koopje is. Dan is het jammer als het achteraf maar 400.000 euro waard blijkt te zijn.” Maar wie al langer overweegt een huis in het buitenland te kopen, kan nu zijn slag slaan. Tweedehuisbezitter Bernard: „Over twintig jaar is de hele crisis achter de rug. En dan hebben wij wel mooi een huis in Spanje.”