Sedoc verspeelt Europese titel na fotofinish

Jolanda Keizer verbetert haar persoonlijk record bij het verspringen en wint zilver op de vijfkamp, haar eerste internationale medaille bij de senioren. (Foto AFP) Dutchwoman Jolanda Keizer competes during the Women's Long Jump of the European Athletics Indoor Championships on March 6, 2009 in Turin. AFP PHOTO/ ADRIAN DENNIS
Jolanda Keizer verbetert haar persoonlijk record bij het verspringen en wint zilver op de vijfkamp, haar eerste internationale medaille bij de senioren. (Foto AFP) Dutchwoman Jolanda Keizer competes during the Women's Long Jump of the European Athletics Indoor Championships on March 6, 2009 in Turin. AFP PHOTO/ ADRIAN DENNIS AFP

Gregory Sedoc is zijn Europese indoortitel op de 60 meter horden kwijt. De onttroonde titelhouder moest het gisteren in Turijn doen met zilver. Het verschil met de nieuwe Europese kampioen Ladji Doucouré uit Frankrijk was met het blote oog niet waarneembaar. Beide atleten kregen een tijd van 7,55 seconden achter hun naam. De bronzen medaille ging met 7,61 seconden naar de Tsjech Petr Svoboda.

Sedoc wilde zijn titel graag behouden, maar wist ook dat de Rus Jevgeni Borisov dit seizoen op basis van zijn tijd (7,45) de grote favoriet was in Turijn. Borisov zag zijn titelkansen aanvankelijk verdwijnen door een diskwalificatie in de halve finale. Hij zou een horde onreglementair zijn gepasseerd. De diskwalificatie werd later teruggedraaid, waardoor de Rus alsnog in de finale kon uitkomen. Hij viel uiteindelijk net naast het podium.

Sedoc kende een voortreffelijke winter. Eerst nam hij het nationale record van Robin Korving over, om het in vier etappes uiteindelijk op 7,52 seconden te brengen. „Eerst de finale halen en dan is alles mogelijk”, zei hij donderdag nog. Dat hij op het nippertje naast de titelprolongatie greep, kwam hard aan. Met natte ogen keek hij naar de herhalingen van de race. „Hoe is het mogelijk. Dezelfde tijd en tweede. Dit was echt zo close”, stamelde hij. „Ik was er zo dichtbij.”

De Nederlandse meerkampster Jolanda Keizer veroverde voor het eerst een prijs op een internationaal titeltoernooi bij de senioren. De 23-jarige atlete behaalde gisteren zilver op de vijfkamp in Turijn. Onder meer door persoonlijke records bij het kogelstoten en verspringen kwam ze uit op 4.644 punten. De Europese titel ging naar de Russische Anna Bogdanova. De atlete uit St. Petersburg, vorig jaar derde bij de wereldkampioenschappen indoor, noteerde een puntentotaal van 4.761. Het brons ging naar de Franse meerkampster Antoinette Nana Djimou. Yvonne Wisse sloot het evenement op de achtste plaats af met 4.406 punten. (ANP)