Sarkozy gooit zijn eigen glazen in

Nicolas Sarkozy kan alleen maar zichzelf verwijten maken over het deze week beklonken Duits-Russische bondgenootschap in de kernindustrie. De overeenkomst tussen de Duitse machinebouwer Siemens en Rosatom, het Russische staatsbedrijf voor kernenergie, is rechtstreeks gericht tegen de Franse nucleaire reus Areva. Zonder de blunders van de Franse president zou het niet zo ver zijn gekomen.

Tot een paar maanden geleden onderhielden Siemens en Areva een vruchtbaar industrieel bondgenootschap. Siemens heeft een belang van 34 procent in de nucleaire divisie van Areva, en de twee streden hand in hand voor een groter aandeel op de veelbelovende markt voor kernenergie.

De abrupte verzuring van de onderlinge betrekkingen heeft veel te maken met de persoonijke vriendschappen van Sarko en zijn agressieve ‘nationale kampioenen’-retoriek. Vanaf de dag dat hij in mei 2007 werd gekozen, heeft de Franse president zijn oor te luisteren gelegd bij de lobby van Alstom en Bouygues, de machinebouw- en bouwbedrijven die samen een oogje hebben laten vallen op de bezittingen van Areva. Sarkozy heeft vroeger gewerkt als advocaat voor Bouygues, dat 30 procent van Alstom in handen heeft, en is persoonlijk bevriend met de president-commissaris en de uitvoerend directeur.

Het management van staatsbedrijf Areva heeft pogingen om het bedrijf met Alstom te laten fuseren met succes afgeweerd. Een dergelijke overeenkomst lijkt nu onwaarschijnlijk, omdat de mondiale crisis de twee gegadigden niet ongemoeid heeft gelaten. Maar Sarko heeft het voorstel van Siemens om zijn belang in Areva te verhogen niettemin afgewezen. Als ze vrij was geweest om haar eigen strategie te volgen, had uitvoerend directeur Anne Lauvergeon van Areva gekozen voor nauwere banden met de Duitsers. En zij heeft er achter de coulissen al lang voor gewaarschuwd dat Siemens een bondgenootschap met de Russen zou aangaan, als dat op weerstand zou stuiten.

De reden die Sarkozy opgaf voor het de deur wijzen van Siemens was dat de Duitse regering haar oppositie tegen kernenergie nog steeds niet heeft laten varen. Er schuilt beslist enige ironie in het feit dat Angela Merkel Siemens aanmoedigt een deel van die bloeimarkt naar zich toe te trekken, en ondertussen een verbodsbordje op haar eigen erf plaatst.

Maar daar heeft Sarko niets mee te maken. De realiteit is dat de Franse president zichzelf in de voet heeft geschoten met zijn obsessie voor ‘nationale kampioenen.’ Waarschijnlijk niet voor het laatst.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com