Rust roest

Auke van der Horn (64) 3/3/2009 Foto Freddy Rikken Dhr van der Horn scheidsrechter.
Auke van der Horn (64) 3/3/2009 Foto Freddy Rikken Dhr van der Horn scheidsrechter. Rikken, Freddy

Een grauwe zaterdagmiddag. Onder klagelijk meeuwengekrijs, de lucht van warme worst, patat en het gebruikelijke toeschouwergemopper richting spelers van de tegenpartij en het arbitrale trio, krijgt Eems Boys uit Delfzijl met 5-0 slaag van thuisclub Noordscheschut. Vader Van der Horn was voetbalgek, hij sloot zijn kapperszaak wanneer zoon Auke (nu 64) het veld betrad, rende als een speer terug wanneer zich een klant voor een knip- of scheerbeurt aandiende. Auke doorploegde als speler het gras tot zijn 27ste, volgde een scheidsrechterscursus en fluit nu alweer 37 jaar op het hoogste amateurniveau. Echte problemen met de spelers heeft hij nooit gehad, Auke houdt dapper stand onder het motto: ik houd me horende doof onder alle omstandigheden. En wordt het hem te bont, dan krijgt de irritante lastpak niet een (voorlopig niet toegestane) kop- of elleboogstoot, maar in het voorbijlopen jennende aanwijzingen toegefluisterd als „die kans had zelfs ík nog kunnen benutten” of „klets minder en voetbal beter”. Elke maandag wacht een duurloop, gevolgd door een intervaltraining op woensdag. En natuurlijk moeten de spelregels en oekazes van de almachtige bond uit Zeist worden bestudeerd. Auke verzorgt zich goed, laat zich regelmatig door een fysiotherapeut losmaken. Na een zittend bestaan als ambtenaar is het scheidsrechteren een geschenk uit de hemel: gras, modder, fluiten en daarna lekker douchen, is er iets fijner om te doen?

Dit is de 22ste aflevering in een serie over sporten op leeftijd.