Radio en Televisie Voorkeur

Het hart van een blauwe vinvis heeft het formaat van een kleine auto en hij consumeert dagelijks vier ton plankton. Documentaire over dit grootste dier op aarde. Nat. Geographic, 20.00-22.00u. Blauwe Vinvis Blue Whale Foto: Soyuz11 walvissen
Het hart van een blauwe vinvis heeft het formaat van een kleine auto en hij consumeert dagelijks vier ton plankton. Documentaire over dit grootste dier op aarde. Nat. Geographic, 20.00-22.00u. Blauwe Vinvis Blue Whale Foto: Soyuz11 walvissen Soyuz11

actualiteiten

Buitenhof. Interview met minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst over de bestuurlijke cultuur in Nederland, n.a.v. recente crises rond burgemeesters en wethouders in verschillende gemeenten. Presentator: Rob Trip. Ned.1, 12.10-13.10u.

Kunst en cultuur

Boeken. Wim Brands in gesprek met Hugo Brandt Corstius over zijn nieuwe boek Mensenarm Dierenrijk. Daarin onthult hij dat de mens de soort is die zonder lichaam zal blijven voortbestaan. Niet in de hemel maar op onze eigen planeet, en niet door de genade van God maar door onze eigen uitvindingen. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Podium: Hector Berlioz – Les nuits d’été. Dieuwertje Blok en Hans Haffmans bespreken de beroemde liederencyclus Les nuits d’été van de Franse componist Hector Berlioz (1803-1869). Dirigent Kees Bakels vertelt over de betekenis en interpretatie van de liederen. Hij liet ze in september 2008 voor de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw door vier zangers – sopraan, alt, tenor en bas – zingen, i.p.v. zoals meestal door één sopraan. Schrijver Hafid Bouazza vertaalt het eerste lied en speculeert over de link tussen Berlioz’ onstuimige liefdesleven en het ontstaan van de cyclus. De Canadese singer-songwriter Rufus Wainwright vertelt over zijn uitvoering van de liederen, vorig jaar tijdens het Verbier Festival. Ned.2. 13.00-13.55u.

Kunststof TV. Joost Karhof praat met schrijfster Saskia Noort over haar nieuwste thriller De Verbouwing en met acteur Huub Stapel over het stuk ART waarin hij samen met Sjoerd Pleijsier en Victor Löw speelt. Derde gast is illustrator Sieb Posthuma. Tekeningen uit zijn fabeldierboek Boven in een groene linde zat een moddervette haan zijn vanaf 13 maart te zien in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Zanger Boris treedt op. Ned.2, 17.40-18.25u.

Close Up: Leeuwin tussen de leeuwen. Documentaire over toparchitecte Zaha Hadid. Hadid is een fenomeen. Als enige vrouw weet ze zich aan de internationale top te handhaven te midden van een klein groepje mannelijke collega’s. Na jaren van strijd en concurrentie heeft de architectuurdiva de opdrachten tegenwoordig voor het uitkiezen. Ned.2, 18.25-19.25u.

Informatief

In Europa. Afl. 33: 1989, Roemenië. Op eerste Kerstdag 1989 werden dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena na een klungelig proces, dat nog geen twee uur duurde, tegen de muur gezet en doodgeschoten. Het werd wereldwijd op tv uitgezonden. Twee van de soldaten uit het vuurpeleton vertellen in detail hoe die executie toen in zijn werk ging. Verder ontmoetingen met Roemenen die terugverlangen naar de ‘goede oude tijd’ omdat de vrijheid en het kapitalisme na Ceausescu hen geen beter leven hebben gebracht. Ned.2, 21.10-21.55u.

Zembla: Geen geld voor Gaza. Reportage vanuit Gaza-stad. De Israëlische bombardementen op Gaza hebben de stad in een ravage veranderd. Om de schade weer te herstellen, heeft de westerse wereld een donorconferentie belegd. Maar waarom betaalt Israël niet de rekening van de kapotgeschoten scholen en VN-gebouwen? Ned.2, 21.55-22.30u.

Al-Qaeda: moord met je mobiel. Terroristen maken gebruik van moderne communicatiemiddelen, zoals mobiele telefoons en laptops. Dit was ook het geval bij de aanslagen in Madrid, op 11 maart 2004, waarbij 191 doden en 1841 gewonden vielen. De terroristen lieten de tien bommen via mobiele telefoons tegelijkertijd in vier forenzentreinen ontploffen. SBS 6, 22.55-23.55u.

sport

NOS Studio Sport. Overzicht van de sport van het weekeinde: met o.m. volleybal, honkbal, basketbal, wielrennen, atletiek, tafeltennis, turnen, hockey en tennis. Verder een terugblik op de World Cup schaatsen in Salt Lake City en ‘Mijn Studio Sport Top 10’ van Minke Booij. Ned.1, 13.10-17.50u. en 18.10-19.00u

NOS Studio Sport Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden ADO Den Haag-Ajax, Volendam-Vitesse, NAC-Feyenoord, Roda JC-FC Utrecht en NEC-AZ Ned.1, 19.00-20.00u.

radio

Middagconcert. Pianist Murray Perahia speelt het Pianoconcert opus 54 van Robert Schumann. Met het Concertgebouworkest o.l.v. Bernhard Haitink. Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Radio 4, 14.02-16.30u.

Holland Doc Radio: Nobody. Radiodocumentaire over de dilemma’s van ouders die te horen krijgen dat het kind dat zij verwachten, niet perfect zal zijn. Mag je ingrijpen en hoever kun je daarin gaan? Radio 1, 21.00-22.00u.