President Ingoesjetië is vergevingsgezind man

President Joenis-Bek Jevkoerov van Ingoesjetië is heus niet zo’n harde als zijn tegenstanders graag willen doen geloven. De ex-militair, die het Kremlin onlangs aanstelde om orde op zaken te stellen in de woelige Russische deelrepubliek, strijkt ook weleens over zijn hart.

In de regionale krant Severni Kavkaz richtte hij zich deze week tot al zijn ambtenaren die de afgelopen jaren stiekem van de staatsruif hadden gesmuld. Wie ruiterlijk uit durfde te komen voor zijn of haar misstap en de ontvreemde waar retour deed, mocht rekenen op Jevkoerovs absolutie – amnestie voor alle biechtelingen.

Wie iets op zijn kerfstok had en na dit gebaar van goedhartigheid echter alsnog werd betrapt werd, moest rekenen op fikse straffen. Met hen zou de president geen medelijden meer hebben.

Jevkoerov begon zijn strijd tegen corruptie in de zuidelijke regio zo’n twee maanden geleden. Voor de bouw van een school in de buurt van de hoofdstad Nazran stond in de staatsboekhouding een betaling van zo’n 15 miljoen dollar. Bij een bezoek aan de bouwlocatie bleek er echter nog geen baksteen gelegd.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Ingoesjetië

Het artikel President Ingoesjetië is vergevingsgezind man (7 maart, pagina 5) noemt Nazran de hoofdstad van de regio. Dat moet Magas zijn