Persiflage op de ambtenarij

Theater Richard I door Keesen & Co. Gezien: 27/2 Theaterkerk Wadway. Tournee t/m 26/4. Inl.: www.keesen-co.nl.

***

Toneelschrijver Joeri Vos put met zijn toneelstuk Richard I inspiratie uit vele historische bronnen: van Jacques Le Goffs middeleeuwse studies tot Shakespeares koningsdrama’s. Dat is bijzonder voor een jong toneelauteur; hij smeedt geschiedenis om tot waardevol toneel. Aan de vaardigheid waarmee Joeri Vos (1981) dialogen schrijft, bespeur je zijn band met het theater. Bovendien heeft hij echt iets te vertellen.

De acteurs zijn gekleed als hedendaagse ambtenaren en politici in grijs pak en das. Het is het jaar 1193. Richard Leeuwenhart, koning van Engeland, is door de Duitse keizer gegijzeld. Handlangers, kroongetuigen en vijanden vergaderen over Richards lot: moet er losgeld worden betaald of laten we de koning kreperen? Het imperium is door oorlogen in het Midden Oosten aan de rand van de financiële crisis gebracht, dus geld is er niet. Een slinkse belastingverhoging zou soelaas kunnen bieden.

Regisseur Willibrord Keesen en drie van zijn beste acteurs (Wim Bouwens, Xander Straat en Michiel Nooter) maken van deze patstelling een prachtig drama. Vol gretig sarcasme en ironie geven zij een persiflage van de hedendaagse politiek-ambtelijke wereld. Valse vergadertechnieken, insinuaties en vooral een gebrek aan daadkracht verhogen de herkenbaarheid voor iedereen die weleens met ambtenaren in aanraking is geweest.

Jammer is dat de vrouwenrollen en vooral de beoogde troonopvolger van Richard (gespeeld door Roelant Koper) zo zwak zijn neergezet. Kopers geëxalteerde woede is onecht.

De regisseur had er een spel voor drie heren van moeten maken. Anderhalf uur duurt het vergaderstuk. Er gebeurt van alles en tegelijk niets. Niemand durft het beslissende oordeel te vellen. Dat maakt Richard I beklemmend.