Ongeluk premier Zimbabwe, echtgenote gedood

De Zimbabweaanse premier Morgan Tsvangirai heeft gisteravond een auto-ongeluk gehad waarbij zijn vrouw is omgekomen. De premier zelf zou niet ernstig gewond zijn. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, waar hij onder andere bezoek heeft gehad van president Robert Mugabe, zijn vroegere rivaal.

Het ongeluk gebeurde ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Harare. De premier was op weg naar Buhera, in zijn geboortestreek. De drukke weg tussen Harare en Masvingo, die vol zit met kuilen en op sommige plaatsen slechts één baan telt, staat bekend als levensgevaarlijk. Volgens een woordvoerder van de politie reed de premier in een auto van zijn eigen partij, de MDC, en niet in een regeringsauto. De auto zou geschept zijn door een vrachtwagen uit de tegenovergestelde richting en enkele keren over de kop zijn geslagen.

Susan Tsvangirai was 50 jaar en al ruim dertig jaar samen met haar echtgenoot, die 56 jaar is. Ze hadden zes kinderen. Hoewel de vrouw van Tsvangirai altijd op de achtergrond bleef, was ze bij de aanhang van de MDC, de partij van de premier, heel populair.

Tsvangirai en zijn MDC traden vorige maand toe tot de regering van president Robert Mugabe en diens partij Zanu-PF, woensdag sprak Tsvangirai voor het eerst als premier het parlement toe. Maar soepel verloopt de samenwerking niet. Zo werd de prominente MDC-politicus Roy Bennett vlak voordat hij zou toetreden tot de regering gearresteerd. Deze week arresteerde de politie een rechter die Bennett op borgtocht wilde vrijlaten.

Binnen de MDC heeft nog niemand openlijk gesuggereerd dat sprake zou kunnen zijn van opzet. Er zijn in het verleden in Zimbabwe diverse keren prominente politici verongelukt, waarbij mogelijk sprake was van opzet. Zo kwam in 2002 de minister van Jeugdzaken (lid van Mugabe’s eigen partij) om het leven toen zijn Mercedes van de weg raakte en tegen een boom opreed. Critici vermoedden dat er met de banden was geknoeid. Vorig jaar kwam een minister zonder portefeuille (ook Zanu-PF) op min of meer dezelfde wijze om. Ook toen waren er sterke geruchten dat sprake was van sabotage. Deze geruchten zouden verklaren waarom de politie benadrukte dat de MDC-leider in een eigen auto reed.

Het ongeluk komt op een dramatisch moment. Deze week riep Tsvangirai de internationale gemeenschap op om de boycot tegen Zimbabwe op te heffen om zo de ingestorte economie een impuls te geven. Maar vrijwel direct daarna maakte de Amerikaanse regering bekend de sancties nog zeker een jaar te zullen handhaven.

Volgende week zullen het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank een bezoek brengen aan Zimbabwe om te beoordelen of zij een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van de economische en humanitaire crisis. (Reuters, AP, BBC)