medewerkers: Ilja Leonard Pfeijffer

Dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer ging op verzoek van M in Portugal op bezoek bij dichter en schrijver Gerrit Komrij, om hem vanwege zijn nakende 65ste verjaardag te interviewen.Pfeijffer: ‘Het was een mooie gelegenheid nu eindelijk eens bij Komrij in Portugal langs te gaan. Ik was al verschillende keren uitgenodigd, maar het was er nog nooit van gekomen. Ik ken Komrij vrij goed, want we hebben samen in 2007 een literaire tournee gemaakt door België, Saint Amour. Onze standplaats was het Hilton Hotel in Antwerpen, en na de dagelijkse gezamenlijke optredens, gingen we daar wat drinken. Dan leer je elkaar vrij goed kennen.’Terugkijken op zijn carrière, dat was duidelijk iets wat de bijna 65-jarige niet wilde: ‘Liever wilde hij kwijt wat hem nu allemaal dwars zit.’Pfeijffer zelf verblijft tegenwoordig ook in het buitenland. In de Noord-Italiaanse havenstad Genua. ‘Ik ben inderdaad in ballingschap. Want ik heb mooie grote plannen. Ik werk in Genua aan een roman, waarin deze stad een hoofdrol speelt. Maar dat boek verschijnt dit kalenderjaar nog niet.’In feite is Pfeijffer blijven hangen in Italië, na een fietsreis van Leiden naar Rome, die hij maakte met zijn vriendin, fotografe Gelya Bogatishcheva (die ook de naaktfoto van de dichter maakte, achter op zijn onlangs verschenen verzamelbundel).‘Ik leg nu de laatste hand aan een reisverslag van onze fietstocht van Leiden naar Rome. Dat verschijnt, met foto’s van mijn vriendin, in de loop van dit jaar’, aldus Pfeijffer.

beeld Dana Lixenberg

beeld Interviewer Ilja Leonard Pfeijffer (rechts) op bezoek bij Gerrit Komrij