Kicken op eenvoud

De smartphone geeft het goede voorbeeld: computers kunnen een stuk simpeler worden.

Het waren steevast lange, enerverende nachten die Windows en ik met elkaar doorbrachten. Want een besturingssysteem dat moet werken op alle hardware vergt in de praktijk urenlang gepruts met drivers, instellingen, tweaks en trucs. Apple-gebruikers – ondergetekende incluis – zweren daarom bij de eenvoud van een Mac, die het meestal Gewoon Doet.

Maar werken op een computer kan nog een stuk simpeler. Dat bewijst de nieuwe generatie smartphones die dit voorjaar het daglicht ziet. Neem de G1 van HTC (in de volksmond: Google-telefoon van T-Mobile). Het is een toestel met aanraakscherm en uitschuifbaar toetsenbord. De G1 werkt op Android, een besturingssysteem dat Google bouwde op basis van een Linux.

Ai... Linux, opensourcesoftware: dat klinkt weer als speuren naar drivers en ploegen door configuratiebestanden. Maar Google heeft goed afgekeken bij Apple’s iPhone. Dat betekent dat alle nieuwe software op één centrale plek, Android Market, te vinden is. Leuke programma’s downloaden op je telefoon vergt niet meer dan de tik van een vinger. Met de installatie hoeft de gebruiker zich niet te bemoeien. Zo tuig je je smartphone op met leuke spelletjes, chatprogramma’s, Buienradar, of een kaartje dat de weg wijst naar de dichtstbijzijnde pinautomaat.

Goed, de G1 verdient geen schoonheidsprijs. Het is een lomp toestel van 158 gram, dat amper een dag op een volle accu werkt. Maar er komen ook Android telefoons van Sony Ericsson en Motorola. Dat kan dus alleen maar beter worden, en dat geldt ook voor de hoeveelheid programma’s.

Lichtend voorbeeld

Het lichtend voorbeeld voor mobiele software blijft de iPhone. Apple’s AppStore begon in de zomer van 2008 met 500 programma’s. Ook hier geldt: twee keer tikken en de boel draait. Volgens de laatste telling staan er 15.000 titels in de AppStore – sommige gratis, sommige betaald. Er zijn in een half jaar tijd 500 miljoen van zulke applicaties gedownload. Dat is het beste bewijs dat gebruikers kicken op eenvoud. En daar zit goede handel in. Consumenten blijken voor mobiele software te willen betalen: er zijn beduidend minder illegale versies in omloop dan op de pc.

Apple mag dan het Eureka-moment gehad hebben, inmiddels hebben alle smart-phones een eenvoudig te bedienen softwarewinkel. Ook de Blackberry en de gloednieuwe Palm Pre, die een aanraakscherm à la iPhone combineert met een toetsenbord dat naar onderen schuift. Nokia voegt zich in het zelfde rijtje.

En wat doet de grootste softwaremaker ter wereld nu miljoenen mensen met een smartphone rondlopen en programma’s downloaden? Microsoft lijkt nu eindelijk het licht gezien te hebben. Er komt een softwarewinkel voor Windows Mobile en Microsofts mobiele besturingssysteem wordt vernieuwd. Dat leek tot nu toe op een miniversie van de pc, en dat werkt niet op een telefoon. Wie heeft er zin om via Start>Configuratiescherm>Systeem>Geavanceerd een paar instellingen aan te passen? Tip voor Microsoft: houdt het eenvoudig. Simpel is sexy. En het scheelt een hele hoop nachtrust.