Jongensdroom

schaak

In het laatste Corus toernooi speelde Nigel Short in de B-groep. Het was geen schande, want de groep was ijzersterk en de vroegere wereldkampioen van de FIDE, Roestam Kazimdzjanov, speelde er ook.

Toch zou je denken dat iemand die in 1986 en 1987 de hoofdgroep van het toernooi had gewonnen en in 1993 met Kasparov om het wereldkampioenschap had gespeeld, graag met de grote kanonnen in groep A had meegedaan.

Maar nee. Tegen iedereen zei Short dat het verschrikkelijk was om in de hoofdgroep te spelen. De laatste keer dat hij het gedaan had, in 2005, hadden ze daar zijn kop als een kalebas met een machete in stukken gekliefd. Als hij die B-groep won en daardoor volgend jaar een uitnodiging voor de hoofdgroep zou krijgen, zou hij die via het internet verkopen.

Het zag er toch naar uit dat hij zijn groep ging winnen. In de laatste ronde stond hij tegen Fabiano Caruana glad gewonnen, en bij winst zou hij volgend jaar in de hoofdgroep spelen. De winst was uiterst simpel, maar Short zag het niet.

Daarna kon hij remise maken, alweer op simpele manier, en dan zou hij nog steeds promoveren, maar alweer zag hij het niet en hij verloor. Daarna zag hij er uit als een geslagen hond.

Ik denk dat Short, ondanks al zijn uitbundige bescheidenheid, in zijn hart de jongensdroom van een oude man van 43 jaar koesterde. Volgend jaar nog één keer schitteren onder de groten, net als meer dan twintig jaar geleden. En toen de kans binnen handbereik was, schrok hij van zijn succes.

Nigel Short - Ye Jiangchuan, China 2004. Wit begint en wint.

Oplossing:1. Dh3xh7+ Zwart gaf op, want hij gaat mat na 1...Kxh7 2. Th3+ Kg7 3. Lh6+ Kh7 4. Lf8+.