John & Yoko

mensen van maart

Vredesactie in Hilton Hotel Amsterdam na veertig jaar herdacht

Een boek, drie tentoonstellingen én een fotowedstrijd – vanaf 21 maart wordt uitgebreid stilgestaan bij een legendarische vredesactie van John Lennon en Yoko Ono. Precies 40 jaar geleden huurden de ex-Beatle en zijn kersverse echtgenote een suite in het Hilton Hotel in Amsterdam voor hun ‘Bed-in for Peace’. Vanuit bed predikten zij in pyjama een week lang de wereldvrede.

Govert de Roos was destijds 15 jaar, leerling van de grafische school en wilde dolgraag fotograaf worden. Met een zelfgedrukte perskaart meldde hij zich voor de persconferentie van John & Yoko. De Roos, nu een erkend glamourfotograaf: ‘Ik was bloednerveus, bang dat ik zou worden betrapt. Toen mijn film vol was, ben ik meteen weggeslopen.’ Een van zijn foto’s werd gepubliceerd in het bedrijfsblad van textielfabrikant Wyers, dat lakens leverde aan het Hilton Hotel. Zijn hele reportage hangt deze maand in het Hilton Hotel.

Jan van Galen schreef samen met Jan-Cees ter Brugge en Patrick van den Hanenberg het boek In bed met John & Yoko, dat 21 maart in het Hilton ten doop wordt gehouden. ‘Wij zijn Beatle-fanaten. We hebben met tientallen ooggetuigen gesproken, van het dienstdoende kamermeisje tot scholieren die het echtpaar mochten interviewen voor de schoolkrant.’

Als Brad Pitt of een andere wereldster nu een ‘bed-in’ hield, zou dat als een belachelijk actie worden afgedaan, zegt Van Galen. ‘Je moet de actie van John & Yoko in de tijdgeest zien. Een jaar eerder waren Robert Kennedy en Martin Luther King vermoord. En Amsterdam was destijds het magisch centrum van de wereld.’

De ‘bed-in’ wordt ook herdacht met een wedstrijd voor een ‘eigentijdse en eigenzinnige fotografische vredesboodschap’. Govert de Roos zal de winnaar portretteren in de John & Yoko Suite van het Hilton Amsterdam.