ING geeft bonus, maar met tegenzin

Medewerkers van ING krijgen over 2008 in totaal voor 300 miljoen euro aan bonussen uitgekeerd. Beoogd bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING had liever afgezien van de bonussen, maar vreesde problemen met zijn eigen personeel als hij de bonussen helemaal zou schrappen.

Dat zei Hommen gisteren in het televisieprogramma NOVA. Hij legde uit dat een deel van de 300 miljoen („inderdaad heel veel geld”) de variabele beloning betreft van medewerkers van callcenters in Azië en Amerika.

Hommen zei het vervelend te vinden de bonussen alsnog te moeten uitkeren. „Natuurlijk had ik kunnen besluiten het niet te doen, maar ik heb al een hoop andere problemen en dan zou ik er een probleem met mijn eigen mensen bij gehad hebben.”

Minister Bos van Financiën had zich eerder op de dag negatief uitgelaten over ING. Hoewel toen nog niet bekend was hoe hoog de bonussen zouden zijn, vond Bos het „beroerd”. „Bonus en bank in één zin, dat bekt niet echt lekker”, zei hij. Bos benadrukte dat ING geen staatsbank is en hij dus niet over de individuele bonussen gaat. Toen de staat ING in oktober te hulp schoot met 10 miljard euro is wel afgesproken dat de top van het bedrijf geen bonussen zou krijgen. Hommen kende zichzelf bij zijn aantreden in januari een salaris van nul euro toe, totdat ING weer winst maakt.

Hommen zei tevens dat ING gezond was: „De balans is op orde, net als de liquiditeit en we hebben de financiering voor dit jaar al rond. De deposito’s blijven groeien.” De koers van het aandeel ING ging deze week weer verder onderuit. Volgens Hommen had dat meer te maken met het feit dat beleggers wereldwijd financiële instellingen mijden dan met specifieke problemen bij ING.

ING pagina 15