In Beeld

Jakarta, Indonesië, 4 maart 2009 (Foto AFP) An Indonesian photographer takes pictures of an Indonesian anti-terror policeman during a security drill for the next elections in Jakarta on March 4, 2009. Indonesia will hold the parliamentary elections on April 9 and the first round presidential elections on July 8. AFP PHOTO/ADEK BERRY
Jakarta, Indonesië, 4 maart 2009 (Foto AFP) An Indonesian photographer takes pictures of an Indonesian anti-terror policeman during a security drill for the next elections in Jakarta on March 4, 2009. Indonesia will hold the parliamentary elections on April 9 and the first round presidential elections on July 8. AFP PHOTO/ADEK BERRY AFP

Schiet jij of schiet ik? Geen vrijblijvende vraag. De gevolgen zijn nogal verschillend. Als de man rechts schiet, kan de man links dat ook nog steeds doen. Andersom niet.

Het is oneerlijk verdeeld.

Zou je zeggen. Maar de man links is slechts in schijn de machtigste. Hij wordt gecontroleerd door de andere. Die maakt van hem de slechterik en heeft de touwtjes in handen. Uiteindelijk wint hij.

Wat een onzin! Je reinste wensdenkerij: kijk naar Birma! De materiële overwinning kan wel degelijk uitblijven, al is die op de hearts and minds er van meet af aan. Maar wat is die helemaal waard? De waardering voor morele overwinningen is gebaseerd op een volledig, maar dan ook vol-le-dig achterhaald christelijk idee. Al zou God bestaan, hij straft niet.

Twijfels voor in de luie stoel.

Niet voor de praktijk. Volksopstanden brengen steevast beelden als dit voort. De Oranjerevolutie, de Anjerrevolutie – altijd zijn er ongewapenden die een bloem in het knoopsgat van de agressor steken. Beeld der beelden blijft in dit opzicht de Man Met De Plastic Boodschappentas. Peking, Plein van de Hemelse Vrede, 1989. In 2030, als de Chinese dictatuur bezweken is onder de welvaart, zal hij zich melden. Eindelijk gerechtigheid. Laten we er niet naar uitzien: straks melden zich honderden pretendenten, terwijl de echte held al lang dood is.

Nu dit. Valt u niks op? Die pais en vree achter dat lege spandoek, bijvoorbeeld? Klopt niet, toch? Hier wordt de adem in het geheel niet ingehouden. Dit is dan ook een oefening, voor mogelijk oproer in verband met verkiezingen in april en juli. Rambo is een fotomodel, cameraheld idem. Dit is een onnozel plaatje voor het soldatenblaadje. Loos alarm, maar het wortelt in de werkelijkheid.