Grote koersdaling ING tot dusverre voorbode van ingreep

Tweemaal ging een koersval van ING vooraf aan miljardensteun door de overheid. Afgelopen week verliep opnieuw dramatisch voor de koers. Wat kan er nu gebeuren?

ING is nog nooit zo goedkoop geweest.

Als minister van Financiën Wouter Bos en president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink erover denken om de Nederlandse bank en verzekeraar te nationaliseren dan kunnen ze de gigant voor een koopje krijgen.

De koers van ING verloor afgelopen week 31 procent en zakte tot 2,50 euro. De totale beurswaarde is inmiddels vergeschrompeld tot ruim 5,1 miljard euro.

Het is een koersval die zichzelf voedt. De koersdaling wakkert de angst aan dat draconische maatregelen ten nadele van aandeelhouders op handen zijn, en zorgen zo voor nieuwe verkopen. Gezien de daling ligt dit weekeinde actie voor de hand. „De koers is toch een soort vertrouwensbarometer van hoe het gaat”, zegt een grote Nederlandse geldbeheerder. „Hier wordt niemand vrolijk van.”

Hij noemt de situatie kritiek. Eerdere steunmaatregelen voor ING en de verzekeraars Aegon, SNS Reaal en Fortis werden ingeluid door scherpe koersdalingen.

De eerste kapitaalinjectie van de overheid van 10 miljard euro in ING kwam in oktober vorig jaar na een week waarin het bedrijf een derde van de beurswaarde verloor. ING was toen ongeveer 15 miljard euro waard. Vóór de tweede reddingsactie in januari, toen de overheid zich garant stelde voor Amerikaanse woninghypotheken ter waarde van 21,6 miljard euro, was de beurskoers gedaald van ruim 8 euro naar 5 euro. De beurswaarde was toen nog ruim 10 miljard.

Toen de Belgische en Nederlandse overheden begin oktober vorig jaar bij de bank en verzekeraar Fortis ingrepen was dat concern op de beurs nog veel meer waard dan ING nu. Minister Bos nationaliseerde toen Fortis Bank Nederland en de gelieerde ABN Amro Nederland. De beurswaarde van het gehele Fortis concern was toen bijna 13 miljard euro.

Maar dit zijn andere tijden. Toen was de bankencrisis nog pril en nog maar net begonnen met het bankroet op 15 september van de Amerikaanse zakenbank Lehman.

Sindsdien moesten talloze ministers van Financiën reddingsacties uitvoeren. De Amerikanen moesten Bank of America en Citigroup steunen, de Britten namen grote belangen in Royal Bank of Scotland en HBOS/Lloyds.

De crisis teistert tot vandaag mondiaal de beurskoersen van financiële instellingen. Kijk naar Citigroup. Eens het trotse vlaggeschip van de Amerikaanse financiële sector. Nu een bank waarvan de koers onder de dubieuze grens van 1 dollar is gezakt.

In Nederland is nu de vraag: gaat het bij ING alleen om een koersval, of halen particulieren, bedrijven en andere banken hun geld weg? Het antwoord kennen alleen ING en De Nederlandsche Bank. Bestuursvoorzitter Hommen van ING zei gisteren dat zijn bank per week 1 miljard euro aan spaargeld binnenkrijgt en er geen spaarders weglopen. DNB mag niets zeggen, maar in eerdere paniekerige situaties bij grote banken liet DNB zich overigens dagelijks informeren over ontwikkeling van spaargeld en deposito’s.

Bij Fortis bleken bedrijven en andere professionele partijen vóór de reddingsactie al miljarden te hebben teruggetrokken. Fortis moest op dat moment voor tientallen miljarden euro kortlopende leningen opnemen bij de Belgische en Nederlandse centrale bank.

Hoe zien de beleidsopties voor Bos en Wellink eruit? Wat kunnen zij doen om vertrouwenswinst te boeken voor ING? Nationalisatie is afgaand op eerdere verklaringen van Bos de allerlaatste optie, vanwege de grote consequenties. ING is de grootste Nederlandse financiële instelling met 1.300 miljard euro aan verplichtingen; ruim twee keer het Nederlands bruto binnenlands product.

Bos en Wellink kunnen wel opnieuw een kapitaalinjectie doen. Ze kunnen verder een deel van de risico’s op de ING-balans garanderen, zoals de Amerikaanse overheid dat onlangs heeft gedaan voor Citigroup, en de Britten deden bij Royal Bank of Scotland.

Verkoop van belangrijke bedrijfsdochters is misschien wel de beste uitweg. De internationale internetspaarbank ING Direct ligt het meest voor de hand. Want de 200 miljard euro aan spaargelden van ING Direct kan iedere bank wel gebruiken. Maar wie kan zich een aankoop nu permitteren? „Voor elke grote internationale bank zou het een strategische klapper zijn om dat te kopen, maar wie heeft het geld om dat te doen”, zegt een kenner van de financiële wereld. „Ik heb wel signalen dat ze ermee bezig zijn.”