Goedkope klus? Weigeren dus

Particulieren kunnen een opdracht voor een karwei aanbieden via de site Werkspot.nl. Maar wie een offerte indient met een lage prijs, wordt geweigerd. De NMa bekijkt de zaak.

De goedkoopste klusser bij de consument brengen, dat is de bedoeling van internetsite Werkspot.nl. Van stucwerk en grondverzet tot verbouwingen en verhuizingen. Tienduizenden consumenten en bedrijven wisten de afgelopen drie jaar de weg naar de site te vinden. De klant is altijd gegarandeerd van de laagste prijs omdat op die klusveiling iedereen kan ‘onderbieden’ op het bod van de concurrent.

Maar de site, die samenwerkt met brancheverenigingen in de bouw, manipuleert die laagste prijs, is inmiddels de klacht van een aantal aanbieders. De beheerder weert zonder opgaaf van reden biedingen die te laag zouden zijn. Om beunhazen buiten de deur te houden, is het verweer van de site. Om de prijs kunstmatig hoog te houden, zeggen inschrijvers op klussen die geweerd werden omdat ze te goedkoop zouden zijn.

Vorig jaar bemoeide de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zich al met Werkspot na klachten van geweigerde bedrijven. Een laag bod mocht geen reden zijn om bedrijven te weren, vond de NMa. Dan zou er sprake zijn van marktmanipulatie. Alleen bedrijven die bijvoorbeeld onder valse naam inschreven, mochten van de site gehaald worden.

Maar volgens Floor Drost, die eerder landelijke bekendheid kreeg als klokkenluider in de bouwfraudeaffaire, gaan die praktijken gewoon door. Hij spreekt uit eigen ervaring. Biedingen van zijn bedrijf werden, ook recentelijk nog, herhaaldelijk geweigerd omdat ze te laag zouden zijn. Hij kwam er achter dat de site calculaties maakt van biedingen en die intrekt als de prijs te laag is. „Bouwfraude op microniveau”, is zijn conclusie. „De site doet aan prijsopdrijving. Terwijl ze een markt beheren waar jaarlijks zo’n 75 miljoen euro omzet in omgaat.”

Andere spelers op de site bevestigen Drosts relaas, zoals het architectenbureau dat klussers zocht en er bij toeval achter kwam dat goedkope inschrijvers geweerd waren. „We konden ze uiteindelijk nog achterhalen en hebben het werk toch bij hen weten onder te brengen. Toen we om opheldering vroegen bij de site, zeiden ze dat die bieders van de site gehaald waren door een computerstoring.”

De kwestie heeft opnieuw de aandacht van de NMa getrokken. „We hebben de signalen inmiddels gehoord en gaan het dossier opnieuw bekijken”, zegt programmamanager Jacco Hakfoort van de NMa. „Het weren van lage biedingen kan in strijd zijn met het kartelverbod, als zou blijken dat dat gebeurt door partijen die daar onderlinge afspraken over hebben gemaakt. Er kan ook sprake zijn van zogeheten ‘misbruik van economische machtspositie’. Dat is afhankelijk van het marktaandeel van de aanbieder. We gaan de stukken bekijken en ons vervolgens beraden of er onderzoek moet worden ingesteld.”

Werkspotdirecteur Joost Gielen bevestigt dat offertes getoetst worden aan de hand van interne calculaties. „Gemiddeld weigeren wij zo’n tien offertes per dag. Maar dat is ter bescherming van de particulier. Die krijgt anders beunhazen aan huis die hun eigen lage prijs uiteindelijk ophogen door forse rekeningen neer te leggen voor meerwerk. Je biedt zonder controle de vrije loop aan oplichters en dat willen we voorkomen.”

Drosts ervaring is een andere. Zo worden biedingen op klussen waar alleen een uurtarief voor geldt (bijvoorbeeld verhuizingen) kunstmatig hoog gehouden. „Wie lager dan 25 euro per uur biedt, wordt geweigerd. Terwijl het voor een bedrijf lucratief kan zijn om daaronder te zitten, als hij bijvoorbeeld een klus in de buurt heeft en zijn mensen daar toch al heeft zitten. Wie bepaalt dan hoe hoog dat uurtarief mag zijn?”

En als de site goedkope offertes al niet weert, probeert de concurrent het wel, zo is de ervaring van Drost. Op een offerte voor een sloopklus in Haarlem kreeg hij per mail een waarschuwing: „Hou je eigen bezig met de dingen waar je goed in bent”, was de boodschap. „Hij verziekt de markt met dergelijke prijzen”, zegt de verzender, G. Wolthers van sloopbedrijf Oud Hollands Diensten. „Je ziet toch om je heen wie er allemaal de economie naar de verdommenis helpt? Dit soort bedrijven draagt daaraan bij.”