Film Voorkeur

Kald mig bare Aksel / Wallah be (Pia Bovin, 2002, Denemarken). Op Cinekid bekroonde jeugdfilm over Deens jochie dat graag een coole moslim wil zijn. Keurig zinvol. Ned.3, 15.30-16.50u.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Gore Verbinski, 2003, VS). Op een attractie in de Disney-pretparken gebaseerde ‘swashbuckler’ biedt ouderwetse zwaardgevechten en moderne speciale effecten. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten. Johnny Depp is de onverwachte droompiraat in dit traditionele spektakel. Ook met Orlando Bloom, Keira Knightley. SBS6, 20.00-22.50u.

The Cave of the Yellow Dog (Byambasuren Davaa, 2005, Mongolië/Duitsland). Tweede film van de Mongoolse regisseuse van The Story of the Weeping Camel is haar eindexamenproductie voor de Hogeschool voor televisie en film in München. Je zou het een narratieve documentaire kunnen noemen. De film is vooral zo weergaloos omdat hij blasé westerse filmkijkers weer gewoon laat kijken. Vertrouw maar op je ogen om de schoonheid van het alledaagse te zien, zegt de film. De een ziet een lief verhaal over een meisje en een hond. De ander de treurnis van een vrachtwagen die over de onverharde wegen rijdt en de steppebewoners oproept om te gaan stemmen. Of de subtielere ironie van nomadenkinderen die het liefst met de porseleinen Boeddha-beelden op het huisaltaar spelen. Ned.2, 23.55-1.25u.