Een steiger huren voor een boekenkast

Een boekenkast van vier meter hoogte. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Haarlem, 06-03-2009 / Boekenkast op maat van Marrit de Weijer
Een boekenkast van vier meter hoogte. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Haarlem, 06-03-2009 / Boekenkast op maat van Marrit de Weijer Krielen, Jorgen

Marrit de Weijer (36) heeft een passie voor boeken. Al op jonge leeftijd was ze een hartstochtelijk verzamelaar, ze ging later zelfs precies de juiste studie volgen om met boeken te werken. Haar grote droom was een boekenkastenwand met verrijdbare bibliotheektrap.

Je ging zelfs studeren om met boeken bezig te zijn?

„Ik heb de opleiding voor boekhandel en uitgeverij gedaan en daarna gewerkt op marketing- en salesafdelingen bij uitgeverijen. Daar had ik toegang tot alle boeken, dat was fantastisch. Met twee kleine kinderen ben ik gestopt met de vaste baan om freelance te gaan schrijven. Al zou ik nu langzamerhand wel weer een baan in de uitgeverij willen om tussen de boeken te zitten.”

Waar komt die boekenpassie vandaan?

„Als kind was ik al gek op boeken, zoals van Roald Dahl en Guus Kuijer. Ik plastificeerde de boeken zelfs om ze mooi te houden. Ik ben nog altijd dol op kinderboeken, lees ze nog steeds.”

Heb je jouw boekenliefde overgedragen aan je kinderen?

„Ze zijn er ook vol van, maar hebben dan ook geen Xbox of Nintendo DS in huis. De oudste van zes leest nu zelf. Als het aan hem ligt, tot diep in de nacht. De jongste probeert dat na te doen. En ze hebben allebei een flinke boekenkast op hun slaapkamer staan. Voor ons is dat normaal, maar als ik bij andere kinderen thuis kom, zie ik vaak maar twee boeken liggen.”

Voor je eigen boeken kochten jullie een speciale boekenkast?

„We woonden in Amsterdam en hadden van die Billy’s staan. Vervelende kasten, want de afstand tussen de planken is zo groot. Omdat we naar een nieuwbouwhuis verhuisden met een plafond van bijna vier en een halve meter hoog, wilden we eindelijk een mooie boekenwand.”

Geen Ikea meer.

„Via mijn vader hebben we deze boekenkast gevonden. Het is een Duits merk, niet op maat gemaakt, maar je kun deze wel geheel zelf samenstellen. De planken kun je naar keuze in een bepaalde hoogte bestellen en zijn niet zo diep, de tussenschotjes zijn heel smal. Daardoor lijkt de kast licht en sierlijk. En voor de lelijke fotoalbums zijn er planken met hoogglans schuifdeuren.”

Hoe hoog is de kast geworden?

„Vier meter. We waren eigenwijs en wilden de kast zelf opbouwen. Geen trap komt zo hoog, dus we moesten een steiger huren. Om die voor sluitingstijd weer terug te kunnen brengen, heb ik de boeken er op het laatste moment ingezet. Normaal gesproken rangschik ik ze op alfabet, maar ik kan nu niet meer bij de bovenste planken. We zoeken daarom zo’n verrijdbare bibliotheektrap. Dan is mijn droom uitgekomen.”

Wat kostte de boekenkast?

„Een flink bedrag: 11.500 euro. We hebben daarom allerlei andere zaken nog niet aangeschaft, zoals een afzuiger in de keuken of een platte televisie. En we gaan deze zomer op een budgetvakantie door middel van huizenruil. Dat is ook wel weer avontuurlijk.”

Willemijn van Benthem