Duitse dromen

Ik droom wel eens van een kelder vol uiterst zeldzame bourgognewijnen met namen zoals Chambertin, Richebourg, La Tâche of Romanée-Conti. De schaarste en prijs maken dat deze wijnen jachttrofeeën zijn voor de serieus rijken van deze aarde. Totdat ik mee kan spelen, geniet ik van mooie wijnen van rijzende sterren onder de wijnmakers in onbekende gebieden.

Op mijn radar zit een pinot noir uit het Duitse Ahrgebied. Duitsland? Ja, Duitsland, want hoewel de beste pinot uit de Bourgogne komt, en tegenwoordig ook hele goede uit Nieuw Zeeland en Amerika (Oregon), doet Duitsland het fantastisch met z’n spätburgunder, zoals de pinot noir daar wordt genoemd.

Als je bedenkt dat het Ahrgebied nog geen twee uur rijden over de grens bij Venlo ligt, wordt het opeens ook nog eens heel aantrekkelijk om er te gaan kijken. En dan zul je ontdekken dat het Ahrgebied een smalle vallei is met steile zuidhellingen van leisteen volgeplant met wijnstokken. En er komt heel mooie wijn vanaf. Daar waar Amerikaanse en Nieuw Zeelandse pinot krachtig, vol en warm is, Franse stijlvol, complex en aristocratisch, is de Duitse pinot strak, vol met mineraliteit, rood fruit en kruidigheid.

Op bezoek bij Rotweingut Jean Stodden, één van de pioniers van de Duitse pinot noir van hoge kwaliteit, proefde ik een Jean Stodden Pinot Noir 2006. In de neus de geuren van kirsch, viooltjes en specerijen, in de mond zijdeachtig en verfijnd. Een fantastische begeleider van alles wat wild is maar ook van eend of paddestoelen en zelfs zalm of tonijn kan hier goed bij. Een bezoek aan de Ahrvallei, het oude stadje Ahrweiler en vooral een wandeling langs een stuk van de Ahrrotweinwanderweg is een echte aanrader.

En als je geen wijn meer wil, laaf je dan met Apollinaris – het water van de streek. Dat werkt ook uitstekend om te voorkomen dat je die nacht onrustig droomt van een kelder vol heerlijke spätburgunder.

mennosimon@nrc.nl

Jean Stodden Pinot Noir 2006, te koop bij Wijnhandel Pasteuning, www.pasteuning.nl, €15,95