Dierenactivisten moeten luid veroordeeld worden

Het is begrijpelijk dat de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming zich afzetten tegen het voorstel van minister Ter Horst om een contract te ondertekenen tegen gewelddadig dierenactivisme (Opiniepagina, 26 februari). Waarom een contract met de overheid die het zelf zo vaak laat afweten op het gebied van dierenwelzijn en economische belangen altijd laat prevaleren? Toch zou het heel verstandig zijn als dierenbeschermingsorganisaties en ook de Partij voor de Dieren veel duidelijker afstand zouden nemen van de bedreigende en gewelddadige acties van hun dierenminnende broeders en zusters. Die streven weliswaar dezelfde doelstellingen na, maar bedienen zich van ongeoorloofde middelen. Door er nu het zwijgen toe te doen vanwege diezelfde nobele doelstellingen, vervreemden ze zich van hun eigen leden.

Het argument dat gewelddadige acties vallen onder het strafrecht (Partij voor de Dieren), snijdt geen hout. Diezelfde overheid is tot nu toe veel te laks geweest met het vervolgen van activisten die mensen en goederen bedreigen en beschadigen. Zonder nu direct een contract met de overheid te sluiten, kun je toch aan de maatschappij laten merken dat je het niet met dat activisme eens bent.