Dalai lama

The Dalai Lama, revered spiritual leader, head of the Tibetan Government in Exile. © David Levene / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http:///www.eyevine.com
The Dalai Lama, revered spiritual leader, head of the Tibetan Government in Exile. © David Levene / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http:///www.eyevine.com

Tibetaanse leider een halve eeuw in ballingschap

Op 10 maart is het vijftig jaar geleden dat de Tibetaanse leider de dalai lama zijn land moest ontvluchten vanwege Chinees geweld. Er was in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa een grote opstand tegen de Chinese bezetting uitgebroken, die met zoveel geweld werd neergeslagen dat de Tibetaanse leider naar India vluchtte en daar asiel kreeg. Sinds 1960 woont hij in Dharamsala, India, met zo’n 120.000 landgenoten, waar ook de Tibetaanse regering in ballingschap resideert. Sinds 1990 heeft de dalai lama, die staatshoofd en religieus leider was, zijn politieke macht aan die regering overgedragen. Sinds zijn vlucht ijvert de dalai lama voor een vreedzame oplossing voor Tibet, wat hem in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede opleverde. Maar de Chinezen, die in 1950 Tibet binnenvielen, lijken vooralsnog niet van zins het land zelfbestuur te geven.

De veertiende dalai lama (lama betekent leraar, dalai oceaan) is in 1936 als boerenzoon Tenzin Gyatso geboren, en werd op zijn tweede als boeddha-reïncarnatie aangewezen. Hij is volgens boeddhistische traditie tot monnik en spiritueel leider opgeleid, en werd in 1940 geïnstalleerd. Hij heeft inmiddels ook veel Westerse aanhangers, onder wie Hollywoodsterren, die zijn vreedzame vrijheidsstrijd steunen. Zie ook: www.dalailama.com