Blanc manger

recept

De blanc manger is een even simpele als elegante pudding. Hij staat lang niet in elk hedendaags basiskookboek. Tochis het een eeuwenoud recept, dat bijvoorbeeld al is te vinden als ‘blamansjees’ in het achttiende eeuwse kookboek De Volmaakte Hollandse Keuken-Meid. Vanille of bitterkoekjes zijn de smaakgevers.

Ingrediënten (voor vier grote of zes kleine puddingeters)

0,5 liter melk, 0,5 liter room, 120 gram bitterkoekjes, 60 gram suiker, 12 blaadjes gelatine.

Bereiding

Breng de melk, de room en de suiker met de bitterkoekjes aan de kook. Laat ze een kwartier heel zachtjes doorkoken. Giet de massa door een met een fijne doek beklede zeef en laat hem goed uitlekken. Laat het melk-roommengsel tot lauw afkoelen.

Week de blaadjes gelatine een kwartier in koud water en knijp ze goed uit. Verwarm een paar eetlepels van het melk-roommengsel en los de gelatine erin op. Voeg de oplossing al roerende bij de rest. Laat die onder af en toe roeren licht geleren. Giet de gegeleerde massa in een met koud water omgespoelde puddingvorm. Laat de pudding koud en stijf worden. Stort de pudding op een schaal.

‘Bij dezen pudding wordt geen saus gegeven’, zegt mejuffrouw Wannée in een vooroorlogse editie van haar befaamde kookboek. Ze heeft gelijk. Een blanc manger heeft niets anders nodig. Het is de triomf van de perfecte eenvoud.