Bewijs voor onderwijs 3

Het was wetenschappelijk bewezen: als de leraar een les begon met een appetizer - een raadsel bijvoorbeeld - leidde dat tot betere leerresultaten. Daarom werd het bij sommige Amerikaanse scholen verplicht om élke les met een appetizer te beginnen. Het resultaat: de leraren verloren bij elke les vijf minuten aan een raadsel dat niets met de lesstof te maken had.Prachtig natuurlijk als onderwijs gebaseerd wordt op wetenschappelijke inzichten, maar in de discussie mis ik juist dit punt: je moet wel weten hoe je die inzichten verstandig toepast. Dat is allesbehalve eenvoudig want onderzoek zegt vaak alleen iets over enkele factoren terwijl scholen met alle bepalende factoren tegelijk te maken hebben. Het is net als bij voedingsadviezen. Een glas wijn per dag kan wel goed zijn voor je hart en bloedvaten, maar slecht voor allerlei andere factoren die je gezondheid bepalen.