Assepoester

Ontwerper Marcel Wanders heeft in Miami een groot hotel ingericht. Zijn theatrale stijl past wonderwel in deze stad van klatergoud.

Het is even zoeken naar het Mondrian-hotel in Miami. Op de gevel van het negentien etages tellende hotel staat nergens een naam of adres vermeld. Geen vergissing, zegt de bell-boy die een rondleiding geeft. ‘Dat was een idee van de ontwerper. Het Mondrian-hotel is zo exclusief, dat alleen ingewijden het weten te vinden.’

Miami is een stad van klatergoud, van palmen en Bentley-cabrio’s. Helemaal een stad dus voor Marcel Wanders, de ontwerper die graag overdrijft, uitvergroot en krullen en goud niet schuwt. De 45-jarige Nederlander kreeg de opdracht om een voormalig appartementencomplex in Miami te verbouwen tot een vijfsterrenhotel, zijn eerste grote klus in de Verenigde Staten. De ‘$200 Million Super-Designer’, zoals Wanders na de make-over wordt aangeduid, leverde zoals verwacht kon worden geen minimalistisch no-nonsensehotel af, maar een soort sprookjeskasteel.

De bezoeker die bij het Mondrian-hotel voorrijdt, voelt zich ongeveer zoals Assepoester die aankomt bij het kasteel van de koning: nieuw in een betoverende wereld. De besloten entree voor het hotel is aangekleed met barokke zuilen. Aan het plafond hangen gouden reuzenklokken met kroonluchters als klepels en vanuit de auto loop je over een bloemenmozaïek het hotel in.

Op een zwarte, lasergesneden metalen trap en enige geblakerde Maarten Baas-meubels na is de lobby oogverblindend wit. Ook in het restaurant ontbreekt elke kleur. Ook daar heeft de ontwerper een bedoeling mee, weet de in uniform gestoken bell-boy. ‘Het meubilair is als een wit canvas, waarop de koks het eten schilderen.’

Privé-eilandje

Vanuit de lobby loopt de bezoeker een groot terras met zwembad op dat grenst aan de Biscayne Bay, de baai tussen Southbeach en downtown Miami, op het vasteland van Florida. Met jetski’s kunnen de gasten desgewenst varen naar een privé-eilandje in de baai. Wie liever bij het hotel blijft, kan bij het zwembad een drankje bestellen onder een vijf meter hoge schemerlamp. Badgasten die zich willen afzonderen, kunnen een afgeschermde loungeplek huren met een oversized bank en een flatscreentelevisie. ‘Gisteren hadden we hier nog een groot feest’, zegt de bell-boy, ‘van een jongen die zijn veertiende verjaardag vierde.’

De 342 kamers en appartementen in het hotel zijn al even theatraal ingericht. Tapijten met bloemmotieven en Wanders’ barokke meubels voor zijn eigen meubelmerk Moooi worden gecombineerd met witleren stoelen van Charles en Ray Eames. In elke kamer leunt tegen een wand een muurvullende lijst waarin onder meer een grote televisie en een spiegel is opgenomen.

Voor de keukens in de appartementen liet Wanders Delftsblauwe tegels maken. Niet gedecoreerd met molens en tulpen, maar met typische Florida-motieven: haaien, alligators en bimbo’s. Ook in de badkamers is er een knipoog: de douchekop is weggewerkt in een kroonluchter.

Helemaal over de top zijn de suites op de bovenste verdiepingen. Vooral de badkamers zijn extravagant: van balzaalafmetingen, met tegelwanden met wolkendessin en een ligbad in de vorm van een stuk zeep. Op het terras van het penthouse, de duurste ruimte van het hotel, staat ook zo’n zeepvormig ligbad. Poedelend in de buitenlucht heeft de hotelgast uitzicht op Star Island, het eilandje met de villa’s van de popsterren Puff Daddy en Madonna.

Op de theatrale aanpak van Wanders valt wel een en ander af te dingen. Het interieur van het Mondrian-hotel vertoont overeenkomsten met La Terraza del Casino in Madrid, het restaurant dat de Spaanse ontwerper Jaime Hayon twee jaar geleden vormgaf. En de gebruikte materialen zijn voor een hotel in deze prijsklasse soms wel erg goedkoop. Zo oogden de bedrukte synthetische tapijten in de gangen een paar weken na de opening soms al erg smotsig.

Maar zijn opdrachtgever, de Morgans Hotel Group, loopt met Wanders weg. De hotelketen, die voorheen samenwerkte met Philippe Starck, vertrouwt nu op de Nederlander. Het bedrijf gaf hem de opdracht voor een tweede hotel in Las Vegas.

Starck en Wanders – in meer opzichten zijn de twee verwant. In navolging van de Franse sterontwerper is Wanders bezig met het scheppen van zijn eigen designuniversum: van rompertjes tot magnetrons, er is bijna geen product meer waar geen Marcel Wanders-versie van bestaat.

Onlangs sloot Wanders zich ook aan bij YOO, het projectontwikkelingsbedrijf van John Hitchcox en Philippe Starck dat een vastgoedportefeuille van 10 miljard dollar heeft. Volgens Hitchcox drong zijn Franse compagnon op de samenwerking aan: ‘Al jaren zegt Philippe tegen me dat Marcel de volgende Philippe Starck is.’

Slapen in het Mondrian-hotel kan vanaf 300 dollar per nacht. Zie voor meer foto’s www.mondrian-miami.com