AC/DC

TORONTO, ON - NOVEMBER 07: Angus Young of AC/DC performs live in concert during their "Black Ice" Tour at the Rogers Centre on November 7, 2008 in Toronto, Canada. (Photo by George Pimentel/WireImage)
TORONTO, ON - NOVEMBER 07: Angus Young of AC/DC performs live in concert during their "Black Ice" Tour at the Rogers Centre on November 7, 2008 in Toronto, Canada. (Photo by George Pimentel/WireImage)

Beroemde hardrockgroep treedt op in Ahoy

Als een naam voor een popgroep goed is, als hij aanleiding geeft tot speculaties, is die van AC/DC uitstekend. Volgens de officiële lezing is de naam van Australië’s beroemdste hardrockgroep afgeleid van de Engelse aanduiding voor wisselstroom/gelijkstroom (Alternating Current/Direct Current). Maar nadat AC/DC in 1979 in de Verenigde Staten doorbrak met het album Highway To Hell, wisten christenfundamentalisten daar zeker dat de letters stonden voor Anti-Christ/Devil’s Child of After Christ/Devil Comes.

AC/DC is ook slang voor biseksualiteit. Maar dat wisten de twee broers Young, Malcolm en Angus, niet toen ze in 1973 AC/DC in Sydney oprichtten. Zij zijn sindsdien de enige twee constanten van de band, die in 1980 het krijswonder Bon Scott verloor doordat deze stikte in zijn eigen braaksel na overvloedig drankgebruik.

Angus Young is sinds jaar en dag de blikvanger van de band. Gestoken in korte broek en schooluniform, stuitert hij tijdens optredens over het podium, alsof hij, inderdaad, onder stroom staat.

Angus Young is al bijna dertig jaar getrouwd met de Nederlandse Ellen van Lochem. Het echtpaar heeft enkele jaren gleden in Aalten een kast van een huis in neotraditionalistische stijl laten bouwen. In 2006 kwam Angus Young met een geschat vermogen van 75 miljoen euro voor op de lijst van rijkste Nederlanders van tijdschrift Quote.

Hoewel Angus Young een deel van het jaar in Aalten woont, heeft AC/CD sinds 1979 niet meer opgetreden in Nederland. Op 13 maart speelt de band in Ahoy in Rotterdam.