Zo kom je kostenloos de dag door

Hoezo recessie? Een leuk leven leiden in Nederland kost helemaal niets.

Met deze tips kom je 24 uur de dag door zonder een cent uit te geven.

Voor niets gaat de zon op
Voor niets gaat de zon op

06.00 uur: begin de dag met een luisterboek. Word lekker langzaam wakker met de stem van een schrijver. Via de boekensite van de VPRO zijn veel luisterboeken gratis te beluisteren. Zo leest Wim de Bie Meneer Foppe over de Rooie via boeken.vpro.nl/boeken/15135360/.

07.00 uur: doe sportief. Het ligt voor de hand, maar om te sporten heb je geen duur sportschoolabonnement nodig. Hardlopen kost je niets. Tip voor wie motivatieproblemen heeft: rennen met Evy. De Belgische radiozender BRT maakte in 2006 een serie podcasts om te te begeleiden onder het rennen. Je hoort een minuutje renmuziek, dan weer een minuut wandelmuziek, en tussendoor de zwoele stem van Evy die je aanmoedigt. Helaas staan de podcasts niet meer op de website van de VRT, maar als je googelt, kun je Evy nog wel vinden.

08.00 uur: leut koffie. Een gratis ontbijtje is nog niet zo makkelijk te vinden, maar een gratis bakkie tik je zo op de kop. Hang rond in de plaatselijke supermarkt, of ga voor het hogere segment aan gratis koffie naar een Nespressoverkooppunt, waar je de verschillende smaken kosteloos kunt proeven. Bekijk nespresso.nl voor de dichtstbijzijnde winkel.

09.00 uur: kijk een documentaire. Illegaal films downloaden is natuurlijk gratis, maar als je legaal geëntertaind wilt worden, kijk je op www.docdepot.nl. Duizenden documentaires zijn daar voor niks te bekijken.

10.00 uur: ga aan het werk en drink nog een bakkie. Ideaal voor werknomaden die geen vast kantoor hebben en thuis vereenzamen: midden op Hoog Catharijne in Utrecht krijg je gratis wifi, stopcontacten voor je laptop en zelfs gratis koffie en thee. Je kunt er ook vergaderstoelen reserveren, maar dat is dan weer niet voor niets. Kijk op seats2meet.com.

11.00 uur: laat je haar knippen. Als je je aanbiedt als kappersmodel bij een kappersopleiding wordt je haar gratis geknipt. De kappers moeten het nog leren, dus de kans op een verknipt hoofd is iets groter dan normaal, maar voor een gratis haircut is dat risico wel te nemen. Meld je bijvoorbeeld aan als model via www.kappersakademie.nl.

12.00 uur: geniet van een lunchconcert. Voor liefhebbers van klassieke muziek is er iedere woensdagmiddag een gratis lunchconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. In het Muziekgebouw aan het IJ spelen op dinsdag jonge professionele musici. En de studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag spelen de komende week vijfmaal kostenloos tussen de middag.

13.00 uur: speel een potje schaak. In de hal van de centrale bibliotheek in Rotterdam is het altijd dringen rond het levensgrote schaakbord. Wie het niet zelf aandurft een potje te spelen, kan zich ook vermaken met het bekijken van de fanatieke oudere heren.

14.00 uur: ga winkelen. Er zijn winkels waarbij vergeleken zelfs de euroland duur is. In de zogenaamde weggeefwinkels is iedereen welkom om spullen in te leveren of gratis op te halen. Je ‘koopt’ er huisraad, boeken, speelgoed of kleding. Hun motto is ontleend aan Mahatma Gandhi: ‘Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht’. Anders dan vaak gedacht zijn de weggeefwinkels niet alleen bedoeld voor arme mensen – voor hen bestaan er in navolging van de Voedselbank ook goederenbanken – maar wel als ontmoetingsplaats en als kritiek op de wegwerpeconomie. Kijk op weggeefwinkels.nl voor een adreslijst.

15.00 uur: regel een lift. Liften is lang niet meer zo populair als in de jaren zeventig, dus om het lot niet te tarten in de snijdende wind aan de rand van de snelweg, is het handig om via internet een lift te regelen. Chauffeurs die zin hebben in gezelligheid en lifters treffen elkaar op wwww.liftplaats.nl.

16.00 uur: richt je huis in. Om je huis te vullen met gratis spullen hoef je niet per se als een zwerfhond op zondagnacht in het grofvuil te snuffelen. Op www.gratisafhalen.nl bieden mensen spullen aan die hen in de weg staan. Voor wie dringend behoefte heeft aan een kunststof ligbad, een ‘honkytonk piano’ (gelukkig af te halen op de benedenverdieping) of aan negen éénpersoonsmatrassen (wel graag alle negen tegelijk meenemen).

17.00 uur: bezoek een tentoonstelling. Anders dan in bijvoorbeeld Duitsland zijn de grote musea in Nederland niet gratis. Gelukkig zijn er soms ook goede expo’s in openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen en bibliotheken. Vanaf dit weekeinde bijvoorbeeld in de OBA Amsterdam de tentoonstelling Ik kan niet leven zonder letters over het leven van Annie M.G. Schmidt. www.oba.nl

18.00 uur: eet een anarchistische maaltijd. Food Not Bombs is een internationaal anarchistisch netwerk dat voedsel dat net over de houdbaarheidsdatum is, ophaalt bij supermarkten, groothandels en restaurants, hiermee vegetarische en veganistische maaltijden bereidt en die gratis uitdeelt, meestal op straat. Natuurlijk bedoeld als protest tegen de consumptiemaatschappij, maar het smaakt ook niet verkeerd. Kijk op www.foodnotbombs.net voor een uitdeelactie in jouw omgeving.

19.00 uur: maak een dansje. Veel dansscholen bieden gratis proeflessen aan. Met name de Latijns-Amerikaanse dansscholen blijken ruimhartig: in alle groten steden kun je wel gratis salsa, tango of flamenco uitproberen.

20.00 uur: luister naar jazz. In Het Bimhuis in Amsterdam iedere dinsdagavond een gratis jazzworkshop met aansluitend jamsessie in samenwerking met het Amsterdamse conservatorium. Alle instrumenten zijn welkom, dus ook zang, op voorwaarde dat de musici die de workshops volgen om 20.00 uur speelklaar aanwezig zijn. Het is mogelijk om eerst te komen kijken en luisteren als bezoeker. Kijk voor meer informatie op www.bimhuis.nl.

21.00 uur: drink een biertje en klap in je handen. De Nederlandse televisieprogramma’s hebben een nooit te stillen honger naar klapvee. DWDD is zo populair dat er een wachtlijst is en het VARA-programma het publiek inmiddels geen gratis avondmaaltijd meer voorzet, maar niet elke show heeft die luxe. Bij BNN’s Spuiten & Slikken krijg je twee gratis biertjes en na afloop een goodiebag, bij RTL’s Succes Verzekerd worst en kaas en bij Tijd voor Max koffie met een plakje cake.

22.00 uur: ga naar de bios. Oké, het is niet iedere avond feest, maar eenmaal per maand (eerste woensdag) draait er een gratis speelfilm tijdens Cinebaars in de Amsterdamse Baarsjes. Kom op tijd, want er zijn maar vijftig plaatsen. Kijk voor meer informatie op www.meneerdewit.com.

23.00 uur: ontdek nieuwe bands. In werfkelder ’t Oude Pothuys in Utrecht kun je bijna elke avond terecht voor gratis livemuziek. Soms spelen er beginnende bandjes, dan weer is er een open mic of een jamsessie. Vanavond om elf uur live on stage: rock van The Skippers.

24.00 uur: ga clubben. In Off_Corso in Rotterdam iedere donderdag het feestje Gratissch! Hiphop, house en minimal zonder prijskaartje.

01.00 uur: kruip lekker in bed. Voor een gratis overnachting hoef je niet aan te kloppen bij het Leger des Heils (waar een slaapplaats overigens niet gratis is, maar 10 euro kost – wel inclusief douche en een maaltijd). Slimmer is het om te gaan proefslapen. Zo heeft het Zweedse beddenbedrijf DUX in Amsterdam een appartement ingericht waar je gratis een nachtje hun matrassen kunt uitproberen, „om te voelen hoe lekker je erop wakker wordt”. Uiteraard niet bedoeld voor partygangers, want je moet serieuze interesse hebben in het kopen van een bed of matras. Maar aankoop is niet verplicht. Maak een afspraak via www.duxiana.nl.

02.00 uur: of houd een logeerpartij. Liever echt legaal gratis overnachten? Er zijn verschillende internationale gastvrijheidsverenigingen waar je je kunt inschrijven voor een gratis overnachting bij locals thuis – mits je je eigen huis ook voor anderen openstelt. www.hospitalityclub.org of www.couchsurfing.com

03.00 uur: kun je niet slapen? Lees een boek. Boeken zijn helaas meestal niet goedkoop, maar via www.dbnl.org zijn delen van, en soms zelfs volledige boeken te downloaden.

04.00 uur: of speel een game. Nog steeds geen slaap? Iedere vrijdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis online games op een rijtje: bashers.nl/sanders-speelhal-simpele-graphicseditie.

05.00 uur: heb gratis veilige seks. Via zerocondooms.nl kun je tien gratis condooms bestellen. Enige bezwaar is dat Zerocondooms, dat vindt dat condooms gratis moeten zijn, het e-mailadres dat je opgeeft af en toe spamt met aanbiedingen. De condooms worden in een ‘discrete envelop’ verstuurd en je betaalt zelfs geen verzendkosten. Handig. Al is seks met je liefje uiteraard priceless.