Zelfs het regenwater op het dak van Ponari (9) is heilig

Toen ik begin februari voor het eerst over Ponari (9) las, ging ik er vanuit dat het snel afgelopen zou zijn met de ‘kleine dukun’. Een paar dagen nadat de ‘geheime krachten’ van de derdeklasser waren ontdekt, waren er al twee doden gevallen in rij zieken die zich voor zijn huis had verzameld. Weliswaar waren

Derdeklasser Ponari aan het werk

Derdeklasser Ponari aan het werkDerdeklasser Ponari aan het werk

Toen ik begin februari voor het eerst over Ponari (9) las, ging ik er vanuit dat het snel afgelopen zou zijn met de ‘kleine dukun’. Een paar dagen nadat de ‘geheime krachten’ van de derdeklasser waren ontdekt, waren er al twee doden gevallen in rij zieken die zich voor zijn huis had verzameld. Weliswaar waren zij gestorven vóór ze het water van de magische steen van Ponari hadden gedronken, maar toch.

Maar toen ik deze week terugkwam van ruim twee weken in Maleisië en Cambodja, was Ponari populairder dan ooit. Het kind had na een onweersbui een steen ontdekt in de vorm van een hoofd, en toen ging al snel het gerucht dat het de steen allerlei ziektes kon genezen. Inmiddels hebben de magische krachten zich uitgebreid tot Ponari zelf. Wanhopige zieken zien zelfs regenwater dat van zijn huis afdruppelt als heilig. Duizenden mensen uit de omgeving van Jombang verzamelen zich elke dag voor zijn huis en moeten in toom worden gehouden door de politie: het dodental staat inmiddels op vijf.

Ponari is nu uitgegroeid tot een nationale kwestie. Moslimraad MUI - bekend van de fatwa’s - heeft de praktijken onmiddellijk verboden, omdat er doden vallen en omdat het ,,gevaarlijk is voor het islamitisch geloof”. Door activisten wordt de kwestie aangegrepen om onder de aandacht te brengen hoe de overheid faalt om goedkope gezondheidszorg beschikbaar te stellen. En kinderbeschermers roepen op om op het misbruik van Ponari te stoppen en hem terug naar school te sturen.

Maar dat is lastig, want Ponari is de melkkoe van zijn dorp geworden. Dorpsgenoten hebben een heel circus om hem heen gebouwd, waar ze goed aan verdienen. In de tweede helft van dit filmpje is te zien hoe Ponari zelf daar onder is:

Parkeergeld, de verkoop van snacks en drinken: in het dorp Balongsari (niet het Balongsari dat vroeger Rawagede was) heeft men nog nooit zo’n kans op gewin gehad. Zijn vader werd zelfs door de buren in elkaar geslagen toen hij zijn zoon terug naar school wilde sturen. Ponari mag niet meer stoppen met ‘genezen’.