Werkloos min WW

Graag reageer ik op het artikel `Werkloze moet sneller baan onder opleidingsniveau accepteren` (nrc.next, 5 maart). Ter aanvulling: het gaat hier om werklozen die een beroep doen op een WW-uitkering. Immers, geen enkel bemiddelingsbureau zet zich actief in voor werklozen die de staat geen geld kosten, of die bij bemiddeling geen subsidie opleveren. Ik, hogeropgeleide, heb, toen ik een betaalde baan had, geld opzij gelegd voor het geval ik werkloos zou worden, hetgeen is gebeurd. Twee jaar hoor ik nu van allerlei instanties dat ik te hoog ben opgeleid om in aanmerking te komen voor arbeidsbemiddeling. Als ik zeg bereid te zijn `werk onder mijn niveau` te accepteren, volgt steevast de opmerking dat men zich richt op `een andere doelgroep`. Als je een beroep doet op overheidsgeld vervalt dat argument opeens: er valt geld te verdienen aan het vinden van jouw baan.